Mainos

Berliiniläiset osoittivat tukeaan Obamalle

Demokraattien presidenttiehdokas sai lämpimän vastaanoton tänään Berliinissä.

Voitonpylvään juurella Tiergartenin puiston laidalla pitämässään puheessa Barack Obama kehotti maailmaa kohtaamaan suuret haasteet yhtenäisenä.

- Maailma ei voi voittaa terrorismin, ilmastonmuutoksen tai taloudellisen eriarvoisuuden kaltaisia vitsauksia, jos se pysyy jakautuneena eri leireihin, hän sanoi.

Vertaukset Kennedyyn

Obama on suosittu Saksassa, missä monet rinnastavat hänet presidentti John F. Kennedyyn. Kennedy puolestaan sinetöi paikkansa kaupunkilaisten sydämissä - ja historiankirjoissa - julistamalla vuonna 1963 jaetussa kaupungissa olevansa berliiniläinen.

Ronald Reagan puolestaan vaati Brandenburgin portilla 1987 pitämässään puheessa neuvostojohtaja Mihail Gorbatshovia repimään alas Berliinin muurin.

Obama olisi alun perin halunnut puhua Reaganin tavoin Brandenburgin portilla, mutta hanke kaatui liittokansleri Merkeliin. Tämän mukaan paikalla voivat puhua ainoastaan presidentit, eivät presidenttiehdokkaat.

Tulomatkalla Berliiniin Obama halusi painaa villaisella puhepaikasta nousseen kiistan.

-Hehän olivat presidenttejä, minä olen kansalainen, hän sanoi viitaten historiallisten puheiden pitäjiin.

Charmia ja karismaa

Kyselyjen mukaan Obamalla on Saksassa paljon enemmän kannattajia kuin republikaanien ehdokkaalla John McCainilla. Jotkut politiikan analyytikot ovat varoittaneet ylisuurista odotuksista tämän mahdollisen presidenttikauden suhteen.

Kansanjoukot aloittivat jo iltapäivällä kerääntymisen lähelle Voitonpylvästä odottamaan Obaman puhetta. Oluenmyyjät avasivat kojunsa ja paikalle vaelsi niin kaupunkilaisia kuin turistejakin.

-Obamalla on charmia ja karismaa, ja hän voi saada meidät taas pitämään Yhdysvalloista, sanoi opiskelija Stella Semmelrath.

Kaikki eivät olleet yhtä myytyjä amerikkalaisvieraan edessä.

-Tämä on pelkkää esitystä. Amerikkalaiset haluavat, että heistä alettaisiin taas pitää. Mutta minä suhtaudun vähän epäillen tähän kaikkeen - ja lisäksi minun on mentävä töihin, tokaisi Jürgen Schumann.

(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.