Mainos

Bensa-autojen päästöt vähentyneet

Bensiinikäyttöisten ensirekisteröityjen henkilöautojen hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet reippaasti. Ajoneuvohallintokeskus AKEn tilastojen mukaan bensiinikäyttöisten henkilöautojen CO2-päästöt olivat vuoden ensimmäisellä puoliskolla 157,7 g/km, kun viime vuonna ne olivat 166,5 g/km.

Dieseleiden CO2-päästöt ovat sen sijaan nousseet viime vuodesta puoli grammaa ja alkuvuoden keskimääräiset päästöt olivat 160 g/km. Kaikkien henkilöautojen keskimääräiset CO2-päästöt ovat olleet 158,7 g/km.

Bensamoottorien kehitys näkyy rekisteröinneissä

Bensamoottorien kehittymisen myötä pienempi moottoriset autot ovat lisänneet suosiotaan ja se näkyy myös CO2-päästöissä. Bensiinikäyttöisissä moottoritilavuudeltaan yleisimpään luokkaan eli 1301–1600 cm3 kuuluvat autot ovat lisänneet entisestään osuuttaan ensirekisteröinneistä. Bensa-autoista alle 160 g/km hiilidioksidia päästäviä oli lähes kaksi kolmasosaa, kun viime vuonna niiden osuus oli 45 prosenttia.

Dieseleissä sen sijaan alkuvuoden aikana moottoritilavuudeltaan yli 2001 cm3 henkilöautot ovat kasvattaneet osuuttaan muiden kustannuksella, vaikka dieseleistä eniten rekisteröidäänkin 1601-2000 cm3 moottorilla varustettuja autoja. Dieseleissä alle 160 g/km päästävien osuus on laskenut 62 prosentista 58 prosenttiin.

Hiukkaspäästöt ovat jatkaneet pudotustaan

Alkuvuonna rekisteröityjen henkilöautojen hiukkaspäästöt olivat 0,011 pm, kun viime vuonna ne olivat 0,015 pm. Hiukkaspäästöt ovat terveydelle haitallisia päästöjä, joita syntyy erityisesti dieselmoottoreissa, mutta myös suorasuihkutteisissa bensiinimoottoreissa (GDI-moottorit) hiukkaspäästöt voivat olla muihin bensiinimoottorityyppeihin verrattuna suuret. Hiukkaspäästöjä voidaan torjua erityyppisillä hiukkassuodattimilla.

Myös hiilimonoksidin ja hiilivedyn päästöt ovat laskeneet. Samoin keskimääräiset typen oksidien päästöt ovat laskeneet viime vuodesta, mutta ovat edelleen korkeammat kuin vuonna 2007. Typen oksidit ovat erityisesti dieselmoottorien ongelma.

Keskimääräiset päästöt alittavat syksyllä voimaan tulevan EURO5-normin mukaiset päästöt lukuun ottamatta dieseleiden hiukkas- ja typen oksidien päästöjä.

Tämän vuoden alkupuoliskolla rekisteröidyistä henkilöautoista dieseleitä oli noin 46 prosenttia, kun viime vuonna niitä oli lähes 50 prosenttia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.