Mainos

Bazooka -raketteja ei saa ampua olalta

Kuluttajavirasto ja Turvatekniikan keskus Tukes ovat puuttuneet Suur-Suomi Bazooka -rakettien mainontaan.

Ilotulite

Tämänpäiväisen Helsingin Sanomien etusivun mainoksessa Uuno Turhapuro alias Vesku Loiri ampuu sotilaan näköisenä Suur Suomi Bazooka -raketteja olkapäältään kuten singolla. Tositilanteessa tällainen ampumistapa on erittäin vaarallinen.

Kuluttaja-asiamies on ottanut yhteyttä rakettien maahantuojan Fontal Finland Oy:n edustajaan ja edellyttänyt, että Suur Suomi Bazookan myyjät kertovat erikseen jokaiselle tämän rakettisarjan ostajalle, ettei rakettia saa ampua kuten mainoksessa on esitetty. Kuluttajavirasto muistuttaa, että ilotulitteet ovat aiheuttaneet aina vuodenvaihteessa vakavia silmä- ja kasvovammoja. Vaikka ilotulitteiden ostamiselle on olemassa ikäraja, tiedetään, että niitä kuitenkin ampuvat lapset ja nuoret juhlayönä ilman vastuullisen aikuisen valvontaa.

Huolta nostattaneessa mainoksessa esitellään Rakettikeiun rakettimyyntiä. Rakettikeiu on markkinointipooli, jossa on mukana useita urheiluseuroja ja yrityksiä ympäri maata. Markkinoinnin ja mainoksen tehnyt Jori Lahtonen kertoo, että jo 22.12. jaettiin maanlaajuisesti kotitalouksiin 1,8 miljoonaa samanlaista Rakettikeiun mainosta. Lisäksi mainos oli 28.12. Iltalehden ilotulite-extrassa.

Lahtonen sanoo, että Rakettikeiun myyjien liikkeestä saa ilmaiseksi mukaan rakettien ammuntaan tarvittavan kapean yhden raketin mentävän muoviputken. Ammuntaan ei ole tarkoitettu myyntipakkausta eli Bazooka-putkea.

"Väärä vinkki käyttötavoista"

Turvatekniikan keskus heräsi mainonnan teknisiin vaaroihin ja vääriin käyttövinkkeihin niin, että se pyysi eilen Kuluttajavirastoa puuttumaan mainontaan. Virasto julkaisi oman tiedotteensa asiasta tänään.

Yli-insinööri Harri Roudasmaa Tukesista kertoo, että Suur Suomi Bazooka -pakkauksessa on kahdeksan Ariadne-rakettia. Bazooka-putki on tarkoitettu selvästi vain kuljetuspakkaukseksi, mutta mainoskuvassa Turhapuro-hahmo pitää putkea singon lailla olalla ja on ampuvinaan raketteja putkesta. Tämä on ehdottoman vaarallista.
-Jos näin tehdään, ajopanoksen tulisuihku kyllä osuu suoraan kasvoihin ja silmiin. Siinä on vaara todellakin pahaan vammautumiseen, hän varoittaa. Roudasmaan mielestä Bazooka-putki ei sovellu rakettien laukaisualustaksi, ei edes hankeen tökättynä.

-Mainos ei ole asiallinen: niin rakettia ei saa ampua, se on ihan selvä asia, arvioi myös Fontal Finland Oy:n ilotulitteiden laadunvalvonnasta vastaava Paavo Ulmanen. Hän korostaa, ettei vastaa mainoksesta, vain laadunvalvonnasta. Toisaalta hän ei usko, että Turhapuro lähtisi itään tai länteenkään taistelemaan yhden paketin kanssa. Tuskin mainosta on asialliseksi tarkoitettukaan vaan se on tehty hupimielessä, hän tuumii.

Viranomaisten pelko väärästä ampumisesta on Ulmasen mukaan aiheellinen. Hän lähettää edelleen Rakettikeiun myyjille Kuluttajaviraston vaatimuksen. Sen mukaan Suur-Suomi Bazookan myyjät siis kertovat erikseen jokaiselle tämän rakettisarjan ostajalle, ettei rakettia saa ampua kuten mainoksessa on esitetty.

Ryssittelyäkin halutaan suitsia

Kuluttajavirasto aikoo ensi vuoden puolella puuttua erikseen Rakettikeiun hieman kyseenalaiseen huumoriin, jossa esiintyy ryssittelyä. Urho Turhapuron huuto kuuluu mainoksessa "Ryssiin tai Ruåttiin: Täältä pesee!" Kuluttajaviraston tarkoitus on oikaista Rakettikeiua tällaisesta sanankäytöstä, joka on sopimatonta markkinointia kuluttajansuojan kannalta.

Ryssittely on kansanryhmän tai kansan syrjimistä, joka aiheuttaa reaktion. Toisaalta kyllä Kuluttajavirastossa nähdään huumorikin asian yhteydessä. Ylitarkastaja Leena Lindström tokaisee, että Helsingin edustallahan ammutaan uudenvuodenaattona raketteja Ryssänsaaresta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.