Balin kulkukoirat sulattavat sydämen – näin eläimiä autetaan

Balin saari Indonesiassa on upea paikka lomailla, mutta muiden kehitysmaiden tavoin sieltä löytyy paljon myös epäkohtia. Balin kulkukoirat värittävät saaren katukuvaa hieman turhankin paljon, eikä niitä voi olla huomaamatta lyhyenkään loman aikana. Onneksi ihmiset ovat kuitenkin alkaneet heräämään tähän jatkuvasti kasvavaan ongelmaan ja apua kodittomille koirille tarjotaan lukuisten kulkukoirahoitoloiden toimesta.

Bali Adoption and Rehabilitation Centren eli lyhyemmin BARCin tiloissa asustaa jatkuvasti noin sata kaduilta pelastettua koiraa ja tilat tuntuvat olevan tupaten täynnä. Hoitola näyttää karulta ja kovin alkeelliselta, mutta siellä vallitsee silti kuri ja järjestys.

Koiria pidetään häkeissä vain ruokailun ajan, sillä kadulla ruuasta tappelemaan joutuneiden poloisten puolustusvietti on kova. Osa koirista näyttää todella rähjääntyneiltä, sillä niiden turkki on lähtenyt lähes kokonaan pois jonkin sairauden vuoksi. Toisilla koirilla taas kylkiluut törröttävät ikävästi, mikä kielii nälkiintymisestä. Hännät kuitenkin heiluvat iloisesti ja vieraista ollaan kovin kiinnostuneita, sillä karvakuonot ovat tottuneita vieraileviin turisteihin.

Myös ennaltaehkäisevä toiminta on tärkeää

Vaikka kulkukoirien oloihin on puututtu lähinnä Balilla asuvien länsimaalaisten toimesta, tuntuu siltä, että ongelma on kovin suuri käsiteltäväksi. Ei nimittäin riitä, että jo olemassa olevia koiria hoidetaan kuntoon ja pelastetaan, vaan myös mm. koirien lisääntymiseen ja muuhun ennalta ehkäisevään toimintaan tulee puuttua. Sairaat koirat tartuttavat nimittäin koko ajan uusia koiria ja jopa ihmisiä kaikenlaisiin tauteihin. Ongelmavyyhti on valmis, sillä mitä enemmän koirista on paikalliselle väestölle haittaa, niin sitä enemmän koiria vainotaan.

BARC toimii koirien hyväksi lahjoitusten voimin

BARCin koirahoitolan on perustanut australialainen Linda Buller ja keskus on toiminut Balilla jo lähes 10 vuotta. Hoitolan tarkoituksena on pelastaa huonokuntoiset kulkukoirat kaduilta, hoitaa ne kuntoon ja mahdollisuuksien mukaan antaa myöhemmin uuteen kotiin. Hoitolassa ei pelkästään ruokita ja anneta kattoa koirien päänpäälle, vaan ne myös tarvittaessa lääkitään. Keskuksen ideologian mukaan yhtä tärkeää kuin koirien pelastaminen kaduilta, on myös neuvoa paikallisia kuinka koiria tulisi hoitaa ja kohdella. Tällä hetkellä hoitolassa työskentelee viisi paikallista työntekijää, joiden lisäksi olisi koko ajan tarvetta vapaaehtoisille koirien ystäville.

Keskuksen toiminta perustuu lähes kokonaan yksityisten ja yritysten lahjoitusten varaan, joista suuri osa tulee Lindan kotimaasta Australiasta. Näillä tuloilla maksetaan esimerkiksi tilojen vuokra, työntekijöiden palkat, koirien ruuat ja lääkkeet. Rahalahjoitusten lisäksi mieluisia tuliaisia hoitolaan ovat mm. peitot, pyyhkeet, viltit ja kaikki lääkitsemiseen tarvittavat tuotteet, sillä niitä käytössä kuluu runsaasti. BARC:sta voi myös Balilla vakituisesti asuvat adoptoida koiran itselleen. Turistit voivat myös vierailla keskuksessa, mitä toivotaankin, jotta ideologia leviäsi myös heidän keskuudessaan.

Teksti: Anu Kiiveri

Kuvat: Anu Kiiveri

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja