Mainos

Avaruusturisti Dennis Tito matkaan

Amerikkalainen liikemies Dennis Tito ja Sojuz-kantoraketin muu miehistö laukaistiin avaruuteen puoli yhdeltätoista Suomen aikaa.

Baikonurin avaruuskeskuksesta lähteen miehistön määränpäänä on kansainvälinen avaruusasema, jonne kantoraketin arvioidaan saapuvan maanantaina.

Titon lähtö varmistui, kun sekä yhdysvaltain avaruushallinto NASA että Venäjän avaruusviranomaiset pääsivät yksimielisyyteen lähtöluvasta. Matkaa uhkasi myös avaruusasemalla ilmenneet tietokoneongelmat, jotka kuitenkin saataneen hallintaan ajoissa.

Dennis Tito on maksanut avaruusmatkastaan Venäjälle 20 miljoonaa dollaria. Hänen kerrotaan valmentautuneen matkaansa varten jo kuukausien ajan.

Muitakin avaruusturisteja

Tito ei kuitenkaan ole maailman ensimmäinen avaruusturisti, sillä ainakin japanilaistoimittaja ja brittikemisti ovat maksusta matkustaneet venäläisten avaruusaluksella. Myös amerikkalaisten aluksissa on matkustanut muita kuin astronautteja.

Ainakin Yhdysvaltain entinen senaattori ja astronautti John Glenn on matkustanut turistina avaruudessa. Amerikkalainen opettaja Christa McAuliffe oli yksi niistä kuudesta, jotka saivat surmansa Challenger-sukkulassa sen räjähtäessä vain sekunteja lähtölaukaisun jälkeen vuonna 1986. Saudi-Arabian kuninkaallisen perheen jäsen on myös matkustanut Mir-avaruusaluksella.

Uudesta matkasta neuvotellaan

Venäjän avaruusviranomaiset ovat ilmoittaneet neuvottelevansa toisen turistin lähettämisestä avaruuteen. Maailman ensimmäinen avaruusturisti Dennis Tito laukaistiin avaruuteen tänään aamupäivällä.

Venäjän avaruusviraston johtaja Juri Koptev kertoi tänään, että neuvottelut ovat jo käynnissä, mutta ei suostunut paljastamaan, kuka toinen avaruusturisti mahdollisesti on. Koptev vihjaisi kuitenkin, ettei kyse ole venäläinen henkilö, sillä matkan kynnysraha on varsin korkea.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.