Auttaako kehitysapu? Case Zimbabwe 15.7. klo 10.30

Julkaistu 22.05.2009 18:52(Päivitetty 26.05.2009 13:08)

Teologian tohtori Chiropafadzo Moyo Zimbabwesta käynnistää kehitysapukeskustelun keskiviikkona 15.7. klo 10.30 Porin teatterin kahviossa. Moyo alustaa aiheesta "Mitä tapahtuu, kun maa jää ilman kehitysapua?" (puheenvuoro on englanniksi, suomenkielinen käännös jaetaan tilaisuuden alkaessa)

Keskustelussa ovat mukana lähetystöneuvos Satu Santala ulkoministeriön kehitysrahoituslaitosyksiköstä, vastuualueena Maailmanpankki; Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen toiminnanjohtaja Timo Lappalainen (kansalaisjärjestönäkökulma) ja Diakonia-ammattikorkeakoulun yksikönjohtaja Heikki Hiilamo (valtion instituutioiden tukemista korostava näkökulma)

Paneelia vetää Aamulehden kulttuuri- ja ihmisoikeustoimittaja Maila-Katriina Tuominen.

Tässä lähtökohdat kehitysapukeskustelulle:

Kehitysapu on jatkuvassa ristipaineessa. Ankaraa kritiikkia on esitetty kahdelta suunnalta. Radikaalien kansalaisjärjestökriitikoiden mukaan kehitysapua pitäisi lopettaa nykyisessä muodossaan, koska se ei auta maita kehittymään, vaan ylläpitää vallitsevaa jakoa kehittyneiden ja kehitysmaiden välillä. Uusliberalistit päätyvät samankaltaiseen johtopäätökseen, mutta eri lähtökohdista. Heidän mukaansa kehitysapu vääristää vapaata kilpailua, eikä siksi onnistu tavoitteestaan eli kehityksen synnyttämisessä. Tähän päästään vain silloin, kun markkinat saavat toimia mahdollisimman vapaasti.

Suomessa kehitysavun on pohdittu sitä, pitäisikö kehitysavun tukea kotimaisia yrityksiä niiden kehitysmaihin suuntautuvissa hankkeissa vai ennen muuta suuntautua avustettavien kehitysmaiden budjetteihin. Samalla on keskusteltu siitä, kuinka paljon jo olemassa olevaa toimintaa - esimerkiksi rauhanturvaamista - voidaan lukea kehitysavuksi.

Zimbabwe

Maailmanpankki myönsi huhtikuussa 2009 ensimmäisen kerran sitten vuoden 2001 pienen avustuksen Zimbabwelle. EU lopetti Zimbabwen avustamisen vuonna 2002. Maailman pankin myöntämät varat käytetään apujärjestöjen ja kirkkojen kautta tukemaan pienviljelijöitä ja köyhiä. Mikäli Zimbabwen siirtymäkausi sujuu ilman uusia konflikteja, kansainväliselle yhteisölle tarjoutuu tilaisuus nostaa jaloilleen yksi maailman köyhimmistä maista. Zimbabwe on ollut yksi Suomen tärkeistä kehitysyhteistyön kohdemaista. Zimbabwen tapaus tarjoaa paitsi teoreettisesti myös käytännöllisesti kiinnostavan kehitysapukeskustelun aiheen.