Mainos

Australian kansallissymboli julistettiin uhanalaiseksi

Eukalyptusmetsiköiden hakkuut ovat laittaneet koalat niin ahtaalle, että laji on julistettu uhanalaiseksi osassa Australiaa.

Viimeisten 20 vuoden aikana koalakanta on Kaakkois-Australiassa pienentynyt noin kolmanneksella Queenslandin ja New South Walesin osavaltioissa sekä pääkaupunki Canberran alueella. Tutkijoiden mukaan lajin olemassaolo on näillä alueilla vaarantunut.

- Koala ei ole vain Australian symboli, vaan se on kautta maailman tunnettu eläin. Enää emme voi odottaa, vaan tutkijoiden näytön perusteella on ryhdyttävä toimiin, sanoi Australian ympäristöministeri Tony Burke.

Kaventunut elintila merkitsee vähemmän ruokaa ja entistä urbaanimpi ympäristö asettaa koalat alttiiksi myös monille sairauksille, joista tuhoisin on bakteeritartuntana leviävä klamydioosi. Koalat kärsivät myös stressistä ja muun muassa liikenteen päästöistä.

Etelä-Australiassa koala sen sijaan voi niin hyvin, että siellä harkitaan jopa kannan rajoittamista. Arviot koko maan koalakannasta vaihtelevat suuresti, alle 50 000:sta muutamiin satoihin tuhansiin. Ennen eurooppalaisten siirtolaisten tuloa mantereelle 1700-luvulla, niitä on arvioitu olleen miljoonia.

(MTV3 - AFP - AP - AuBC)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja