Mainos

Aurinko pimenee huomenna

Hyksin Silmätautien klinikka varoittaa katsomasta osittaistakaan auringonpimennystä ilman asianmukaista suojaa. Jos sää on kirkas, sellainen näkyy Suomessa keskiviikkona kello 13-15.

Suojaamatonta silmää vahingoittavat auringon näkyvä ja etenkin näkymätön infrapuna- eli lämpösäteily. Lämpösäteily hyydyttää suojaamattoman tai puutteellisesti suojatun silmän verkkokalvon näkevien solujen valkuaisaineet. Vaurio syntyy jo muutamien sekuntien pituisesta auringon katselemisesta.

-Vahingoittunut huomaa näön heikkenemisen usein vasta muutaman tunnin kuluttua verkkokalvon solujen turvotessa. Jos katselu on kestänyt pitempään kuin joitakin sekunteja, lämpövaurio on pysyvä ja näkökenttään jää sokea alue ja tarkan näön alentuma, klinikalta kerrotaan.

Lämpöaalloilta suojautuminen edellyttää metallipitoista suojaa. Tällainen on esimerkiksi vanhanaikainen hopeasuoloja sisältävä ja kolmin kerroin taitettu mustavalkofilmi, joka on valotettu ja kehitetty mustaksi.

Hitsarinlasi numero 14 kelpaa

Auringonpimennyksen katseluun suunniteltuja suojalaseja saa tähtitieteellisistä yhdistyksistä ja joskus niitä on myynnissä myös suurimmissa optikkoliikkeissä. Yksi parhaista suojista on hitsarinlasi numero 14. Omilla kiikareilla ja kaukoputkilla auringonpimennystä ei saa katsoa lainkaan.

Infrapunaisen säteilyn osalta hyväksyttäviä suojia ovat hitsarinlasit numeroon 12 asti, mutta näkyvää valoa ne läpäisevät jo yli kymmenkertaisesti. Tällöin aurinkoon katselu koetaan epämiellyttävän kirkkaana. Tätä läpäisevämpiä hitsarinlaseja ei pidetä aurinkoa katsottaessa turvallisina.

Suositeltavien hitsarinlasien hankkiminen on ollut hankalaa, koska sopivia numeroita saa usein vain maahantuojalta. Yleisölle on aikaisempina vuosina myyty myös hitsarinlaseja 9, 10 ja 11, jotka eivät täytä turvallisuusvaatimuksia.

Muita riittämättömiä ja siksi silmälle vaarallisia suojia ovat muun muassa mustaksi valotetut ja kehitetyt värifilmit. Ne himmentävät auringon näkyvän valon, mutta päästävät lävitseen lähes kaiken lämpösäteilyn. Omatekoisina suojina käytettyjen cd- ja dvd-levyjen metallipitoisuus vaihtelee paljon ja on useimmiten riittämätön, joten niitä ei voi turvallisesti käyttää auringonpimennyksen katselemiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.