Mainos

Asumisen kulut tutuiksi

Yhtiövastike, rahoitusvastike ja hoitovastike – asuntojen myynti-ilmoitusten käsitteet saavat etenkin ensiasunnon ostajan pään pyörälle. Kun ymmärtää, mitä kuluja asumisesta koituu, pystyy laatimaan realistisen lainanmaksuaikataulun.

Kerrostalo- tai rivitalokiinteistön ylläpidosta vastaa asunto-osakeyhtiö. Kiinteistön hoitamisesta syntyy luonnollisesti kuluja, jotka katetaan osakkailta perittävillä vastikkeilla ja käyttömaksuilla.

Yleisimmät taloyhtiön perimät maksut ovat yhtiövastike, hoitovastike ja rahoitusvastike. Niiden suuruus määräytyy huoneistoneliöiden mukaan. Vedestä, autopaikasta ja saunavuorosta peritään lisäksi erillisiä käyttömaksuja.

Asumisen kulut kannattaa huomioida jo silloin, kun käy pankin kanssa ensimmäisiä lainaneuvotteluja. Asuntolainan suuruutta ja maksuaikataulua suunniteltaessa pitää muistaa, että lainaa maksettaessa on pystyttävä myös elämään.

Hoitovastike kattaa juoksevat kulut

Kiinteistön normaalista ylläpidosta koituvien kulujen kattamiseksi taloyhtiö perii osakkailtaan hoitovastiketta. Suurin yksittäinen kuluerä on lämmitys, jonka osuus hoitovastikkeesta on noin neljäsosa. Lämmityksen lisäksi hoitovastikkeesta maksetaan esimerkiksi yhteisten tilojen sähkölaskut, isännöintipalkkiot, kiinteistöverot, kiinteistöhuoltomaksut, hissin huollot, jätevesimaksut sekä pienet korjaukset.

Rahoitusvastikkeella maksetaan lainoja

Jos taloyhtiöllä on remonttien jäljiltä lainaa, peritään osakkailta hoitovastikkeen lisäksi rahoitusvastiketta lyhennyksiä ja korkoja varten. Tavallisesti osakkaalla on mahdollisuus lunastaa oma osuutensa pois kertamaksulla, mutta asia kannattaa aina erikseen varmistaa.

Yhtiövastike kertoo taloyhtiön tilasta

Yhtiövastike koostuu hoito- ja rahoitusvastikkeesta. Jos taloyhtiö on velaton, yhtiövastike on sama kuin hoitovastike.

Yhtiövastike ja yhtiön velattomuus kannattaa ostotilanteessa suhteuttaa talon ikään. Alhainen yhtiövastike ei aina tarkoita, että taloyhtiötä olisi hoidettu hyvin. Sen sijaan se voi kertoa siitä, että remontteja on toteutettu niukasti. Tällöin on todennäköistä, että korjaustarve purkautuu lähivuosina.

Katso millä hinnalla voisit saada unelma-asuntosiJokakoti.fi-sivuilta.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.