Mainos

Asukasliitto: Vuokrien korotukset kohtuuttomia

Asuntojen vuokrat ovat nousseet vuoden aikana keskimäärin 3,4 prosenttia, kertoo Tilastokeskuksen tänään julkistama vuokratilasto. Asukasliitto pitää vuoden aikana tehtyjä vuokrankorotuksia kohtuuttomina.

Liiton mukaan pääkaupunkiseudun keskimääräinen 7,2 prosentin vuokrankorotus merkitsee vapaarahoitteisissa asunnoissa yli 3,5 markan korotusta neliövuokriin. Tämä on liiton mukaan ainakin 2 markkaa enemmän kuin laskennallinen tarve olisi ollut.

Myös koko maan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien kallistuminen 4,4 prosentilla on Asukasliiton mielestä hieman enemmän kuin olisi ollut tarpeen. Liiton laskelmien mukaan oikea korotus olisi ollut korkeintaan puolitoista markkaa neliöltä.

Laskutoimitus perustuu ympäristöministeriön vuokrajaoston arvioihin kiinteistöjen hoito- ja pääomamenojen muutoksista. Vuoden aikana suurimmat vuokrankorotukset on tehty Helsingin keskustassa. Yksiöiden vuokrat ovat korotuksien jälkeen enimmillään jopa 105 markkaa neliöltä. Eniten ovat nousseet uusien sopimusten vuokrat.

Aravavuokrataloissa korotukset ovat Asukasliiton mukaan ollet sitä vastoin yleensä maltillisia. Helsingissä tämä tarkoittaa noin kahden prosentin nousua.

Kohtuus on ylitetty

Asukasliiton pääsihteeri Yrjö Snellman arvostelee myös hallituksen tuoretta suositusta, jonka mukaan vuokria tulisi korottaa vähittäin. Snellmanin mielestä suositus on auttamattomasti myöhässä, sillä korotukset on jo tehty. Suositus merkitsisi vain korotusta korotuksen päälle.
-Meidän mielestämme mitään jälkeenjääneisyyttä ei enää ole. Kohtuus on ylitetty.

Asukasliiton mukaan nyt tarvittaisiin lisää aravavuokra-asuntoja sekä erilaisia tukia, että muuttoliikettä kasvukeskuksiin voitaisiin hillitä. Asukasliitto ehdottaakin niin sanotun Norjan mallin käyttöönottoa. Suomessa malli voisi merkitä esimerkiksi suurempia lapsilisiä ja pienempää tuloveroa Itä- ja Pohjois-Suomeen.

-Tämä ei ole vain asuntopoliittinen kysymys vaan myös sosiaalipoliittinen, Snellman perustelee.
-Uskon, että muuttoliikettä pystyttäisiin näin hillitsemään, ei yksin Helsingin seudulle vaan myös Ouluun, Tampereelle ja Turkuun.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.