Mainos

Asko Huonekalu ja Sotka yhteen

Asko myy huonekaluliiketoimintansa Sponsor Capitalin hallinnoimalle pääomarahastolle. Uusi omistaja niputtaa Asko Huonekalun ja Sotkan saman katon alle. Järjestelyn tuloksena syntyy Suomen suurin huonekalukonserni, joka on tarkoitus listata muutamassa vuodessa pörssiin.

Johtaja Olli Anttila Sponsor Capitalista korostaa, että huonekaluketjujen nimet eivät muutu, vaan Asko säilyy edelleenkin Askona ja Sotka Sotkana. Anttila laskee yhteen nivomisen tuovan mittakaavaetuja ennen muuta hankinnoissa ja logistiikassa.
-Ketjut täydentävät mainiosti toisiaan, joten niillä säilyvät omat brandit. Asko keskittyy keski- ja ylemmän segmentin tuotteisiin, Sotka puolestaan keski- ja alemman segmentin tuotteisiin. Tässä syntyy viuhka, joka kattaa markkinoiden koko kysynnän, Anttila toteaa.

Tänään allekirjoitetun esisopimuksen mukaan Asko Huonekalun kauppahinnaksi tulee 340 miljoonaa markkaa. Yhtiön henkilöstö siirtyy uuden omistajan palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Sponsorin toimintaperiaatteiden mukaisesti uuden konsernin omistajiksi tulee Asko Huonekalun ja Sotkan johtoa. Nykyinen Asko Huonekalun toimitusjohtaja Raimo Kotiranta ryhtyy uuden konsernin vetäjäksi ja tulee samalla myös sen osakkaaksi. Sotkan toimitusjohtajasta Mauri Ikolasta tehdään hallituksen varapuheenjohtaja. Puheenjohtajaksi nousee Sponsorin Olli Anttila.

Asko ja Sotka kahmaisevat Suomen huonekalumarkkinoista yhdessä noin 25 prosentin siivun. Sponsor aikoo hakea kaupalle kilpailuviranomaisten hyväksynnän.
-Huonekalualalla on sen verran kova kilpailu, ettei viranomaisilla ole varmaankaan aihetta tähän järjestelyyn puuttua, Sponsorin toimitusjohtaja Matti Suutarinen uskoo.

Asko päätyi myyntiin satsausten sijasta

Tavalliselle kuluttajalle Asko yhtiönä samastuu edelleenkin vahvasti huonekaluihin, vaikka Askon viime vuoden liikevaihdosta huonekalut muodostivat vain seitsemän prosenttia. Toimitusjohtaja Jarmo Rytilahden mukaan Askon täytyi päättää, onko se valmis satsaamaan huonekaluihin huomattavasti aiempaa enemmän vai luopuuko koko liiketoiminnasta.
-Vaihtoehtoja oli, mutta päädyimme tähän. Myynti liittyy strategiaohjelmaamme, jonka tavoitteena on keskittyä ydinliiketoimintoihin, Rytilahti korostaa.

Rytilahti pitää Askon kasvumahdollisuuksia houkuttelevampina muissa liiketoiminnoissa, etenkin muoviputkia valmistavassa Uponorissa, joka muodosti viime vuoden liikevaihdosta kaksi kolmasosaa.
-Uskon, että tämä kauppa on hyvä suomalainen ratkaisu. Järjestely on myönteinen myös Askon huonekalutehtaiden kannalta, Rytilahti arvioi.

Asko Huonekalu on maamme johtava kodinsisustaja. Yhtiö valmistaa huonekaluja kahdessa tehtaassa Lahdessa. Lisäksi Askolla on 30 omaa sisustustavarataloa Suomessa sekä yksi Tukholmassa ja Tallinnassa. Yksityisesti Askon huonekaluja myy 70 kauppiasta eri puolilla maata.

Kun Sponsor yhdistää Asko Huonekalun Sotkaan syntyy konserni, jonka liikevaihto kohoaa kuluvana vuonna miljardiin markkaan. Sponsor hankki Sotkan viime joulukuussa, eikä ole päätöstään katunut, sillä aggressiivisen markkinoinnin ansiosta Sotka on maamme nopeimmin kasvava huonekaluketju. Se myy tätä nykyä Suomessa kolmanneksi eniten huonekaluja.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.