Asioihin puuttumattomuus tehottomuuden syy työssä

Tampereen yliopistossa tänään tarkastetun väitöskirjan mukaan keskeisin syy työyhteisöjen tehottomuuteen on asioihin puuttumattomuus. Hallintotieteiden lisensiaatti Sirpa Syväsen mukaan myös heikko johtajuus ja toisaalta autoritaarinen pomotus lisäävät tehottomuutta.

Syvänen tutki kunnallistalouden alaan kuuluvaa väitöskirjaansa varten vanhusten kotipalvelun ja vanhainkotien työyhteisöjä. Hänen mukaansa eniten tehottomuutta työyhteisöissä aiheutti se, ettei muun muassa ristiriitoihin, kiusaamiseen, heikkoon työpanokseen, vanhusten huonoon kohteluun tai resurssien ja osaamisen tuhlaukseen puututtu. Muita tehokkuutta heikentäviä tekijöitä olivat palautteettomuus, panettelu, paneutumattomuus, peittely, piittaamattomuus, puhumattomuus, pomottelu ja päättämättömyys.

Syväsen mukaan työpaikoilla pyrittiin muovaamaan työn standardisoinnin, rutiinien ja työporukan paineiden avulla työ ja ryhmän jäsenet samankaltaisiksi. Erilaisuutta ei koettu rikkautena. Erot eri yksilöiden työsuorituksissa, työtahdissa, työmäärässä ja työn laadussa vaihtelivat huomattavasti aiheuttaen keskinäisiä paineita ja tarpeen sopia yhteisistä pelinsäännöistä ja normeista. Syväsen mukaan ryhmäpaineet alensivat työn tuottavuutta, vaikuttavuutta ja laatua.

Tehottomuutta aiheuttavia johtajuuden ongelmia olivat heikko ei-johtaminen ja autoritaarinen, johtajakeskeinen pomotus. Demokraattinen johtajuus oli harvinaista ja valtapelit hyvin yleisiä.

Hyvin voiva ihminen on tehokas töissä

Syvänen toteaa, että julkisen sektorin tehokkuuden parantamisessa tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota yksilö- ja ryhmätason sosiaalisiin prosesseihin ja johtamiseen kohdistuviin psykologisiin odotuksiin.
-Tärkeää on myös ihmisten työhyvinvoinnista huolehtiminen, sillä hyvin voiva ihminen on tehokkaampi kuin huonosti voiva, Syvänen toteaa.

Syvänen muistuttaa, että mahdollisuudet julkissektorin tehokkuuden parantamiseen resursseja lisäämällä ovat rajalliset. Työntekijöiden paineita ja henkistä kuormittavuutta lisäsi tunne siitä, että työssä jouduttiin tinkimään työn määrällisistä, laadullisista ja eettisistä tavoitteista.

-Työtä tehtiin ainainen riittämättömyyden tunne ja kiire seuralaisina, Syvänen toteaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat