Asiantuntija: Yli viiden promillen humala poikkeuksellinen

(Kuva: chidsey/stock.xchng)

Vahvassa humalassa Vantaan Tikkurilassa tavoitetun taksikuskin puhaltama 5,23 promillen lukema on varsin harvinaislaatuinen, sanoo professori Jouko Lönnqvist Kansanterveyslaitokselta.

- Kyse on poikkeuksellisesta, muttei ikävä kyllä ainutlaatuisesta promilletasosta. Kovimmat Suomessa mitatut promilleluvut, joista ihminen on selvinnyt hengissä, ovat peräti seitsemän luokkaa, sanoo Lönnqvist.

Professorin mukaan krooniset alkoholistit kykenevät juomaan suuriakin määriä alkoholia.

- Ihminen sopeutuu vuosien alkoholinkäytön aikana alkoholiin niin, että mekaaninen toimintakyky säilyy kovassa, jopa kolmen promillen humalassa. Tällainen ihminen pystyy kävellä tai jopa ajaa autoa tilanteessa, missä normaali ihminen olisi jo tajuton. Missään nimessä turvallistahan se ei ole, painottaa Lönnqvist.

Vaarallisen, yli viiden promillen humalatilan saavuttaessaan ihmisen on täytynyt juoda valtava määrä alkoholia nopeassa ajassa.

- Yhden viskipullon tai koskenkorvan juominen yhteen menoon johtaa usein yli kolmen promillen humalaan. Tässä tilanteessa ihmisen hengenlähtö on jo hyvinkin mahdollista.

Tukehtuminen ja tapaturmat suurimmat riskit

Lönnqvistin mukaan normaali ihminen alkaa olla hengenvaarassa 3- 3,5 promillen tietämillä.Promillelukujen noustessa korkealle on suurin riski keskushermoston lamaantumisessa.

- Tällöin hengityskeskusten toiminta saattaa pysähtyä. Kovassa humalassa suurena riskinä on se, että ihminen alkaa oksentaa ja vetää oksennuksen henkeensä, mikä puolestaan aiheuttaa tukehtumisen.

Useimmiten korkea alkoholipitoisuus aiheuttaa kaatumisia, joista seuraa muun muassa vaikeita päänvammoja. Myös monien onnettomuuksien ja tapaturmien taustalla on usein enemmän tai vähemmän alkoholi.

Alkoli voi tappaa myös suoraan. Lönnqvistin mukaan Suomessa on vuosittain puolisentuhatta suoranaista alkoholikuolemaa.

- Yleensä normaali keskivertoihminen ei vahingossa juo alkoholikuolemaan johtavaa määrää, vaan näissä tapauksissa on kysymys pahasti alkoholisoituneista ihmisistä, Lönnqvist sanoo.

Puolen promillen humalassa alkoholi vaikuttaa jo ihmisen psykomotoristisiin toimintoihin. Tällöin hienomotoriikkaa vaativat toiminta heikkenee.

- Tämän vuoksi rattijuopumusraja on 0,5 promillea, summaa Lönnqvist.

Lue myös:

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja