Asiantuntija neuvoo: Näin lottomiljoonat kannattaa sijoittaa

Nyt eletään jännittäviä aikoja. Huomenna arvotaan tähän mennessä loton kaikkien aikojen suurin jättipotti, 9 miljoonaa euroa.

Kysyimme muutama päivä sitten, kuinka lukijamme käyttäisivät summan, jos se osuisi yksinomaan hänelle.

Suurin osa vastaajista kertoi maksavansa ensin omat ja muiden lainat pois. Mutta otetaanpa kuvitteellinen tilanne, jossa lainoja ei olisi ja yhtäkkiä tilille tupsahtaa 9 miljoonaa euroa. Miten sen kanssa olisi viisainta toimia?

Nordean varallisuudenhoitoyksiköstä Jari Ohrankämmen nostaa esiin yhden avainsanan - hajauttaminen.

– Ihan ensiksi tällaisen summan kanssa on syytä tehdä tarkka sijoitussuunnitelma. Siinä on hyvä miettiä omaa tavoitetta ja riskinsietokykyä.

Toiseksi Ohrankämmen muistuttaa, että nykyisen epävakaan taloustilanteen kourissa ei kannata kiirehtiä.

– Järkevintä on siis tehdä oma sijoitussuunnitelma, josta selviää paljonko sijoituksista laitetaan osakkeisiin ja paljonko korkosijoituksiin. Tämän jälkeen oman suunnitelman mukaiset osakesijoitukset kannattaa tehdä pidemmällä aikavälillä, eli jakamalla sijoitettava summa useaan erään sijoitettavaksi esimerkiksi kuukausittain.

Koko summa asuntoihin Helsingissä?

Entäpä sitten asunnot. Mitä jos ostaisi vaikka kymmenen arvoasuntoa Helsingin sydämestä?

– Ei ole fiksua sijoittaa kaikkea yhteen kohteeseen. Hajautus on sijoittamisessa yksi keskeisimpiä asioita.

Ohrankämmen itse ei ole päässyt vielä opastamaan lottovoittajaa sijoitusasioissa, mutta luonnollisesti lottovoittajiakin on pankin asiakkaissa.

– Toisinaan niitä tulee. Voi olla, että joku on myös yllättäen perinyt suuren summan rahaa. Silloin me autamme ja lähdemme tekemään henkilökohtaisia sijoitussuunnitelmia.

Lue myös:

    Uusimmat