Mainos

Asiantuntija: Facebookin paikanninpalvelu vaarallinen markkinointikäytössä

Suomalaiset tietotekniikan asiantuntijat näkevät Facebookin uusimmassa Places-paikanninpalvelussa vaaroja, mutta myös etuja.

Sekä tietokirjailija Petteri Järvinen että tietotekniikan asiantuntija Mikko Rauhala Helsingin yliopistosta sanovat, että Facebook-käyttäjien pitää jatkossa olla entistä tarkempia yksityisyysasetusten kanssa.

- En pidä Places-sovellusta vaarallisena, jos ihmiset tiedostavat mitä se tekee ja tiedostavat myös riskit, sanoo tietotekniikan asiantuntija Mikko Rauhala.

Rauhalan mielestä suurin riski ei piile yksin Places-sovelluksessa, vaan siinä, että Facebookilla on käytössään suuri määrä tietoa kustakin käyttäjästään.

- Yksityistä informaatiota on kasattu yhteen paikkaan valtavasti. Siihen päälle epäluotettavat turvallisuusasetukset ja se, että Facebookilla on satoja miljoonia käyttäjiä maailmassa - kokonaisuus on vaarallinen, summaa Rauhala.

Rauhalan mielestä olennaista on ymmärtää, että sovellus tulee mitä todennäköisimmin Facebook-tiliin automaattisesti. Käyttäjän pitää siis käydä erikseen ottamassa Places-toiminto pois, jos hän ei halua, että oma sijainti paljastuu.

Tietokirjailija Petteri Järvinen näkee suurimpana vaarana sen, että Facebook myy sijaintitetoja eteenpäin.

- Kun kirjaudut Facebookiin Mannerheimintiellä, alkaa sivulla sadella mainoksia viereisistä kaupoista, visioi Järvinen Places-sovelluksen lieveilmiöitä.

Places-sovelluksen takia ei kannata menettää yöuniaan

Uuden Places-palvelun lanseerannut Facebookin johto painottaa, että palvelunkäyttäjien yksityisyys on suojattu. Heidän mukaansa käyttäjä voi itse kontrolloida, miten paikkatiedot jaetaan muille.

Petteri Järvinen ei niele vakuutteluja sellaisenaan..

- Vakuutteluihin voi suhtautua kuten Facebookin toimintaan muutenkin: tiedot leviävät ei-toivotuille tahoille joko siksi, että käyttäjä ei osaa käyttää palvelua, tai Facebookin omassa järjestelmässä esiintyy virhe.

Tietotekniikka-asiantuntija Mikko Rauhala näkee palvelussa myös etuja.

- Onhan se mukavaa, jos on menossa lounaalle, ja näkee, että kaverit ovat läheisessä ravintolassa, voi mennä heidän seuraansa, pohtii Rauhala.

Molemmat tietotekniikan asiantuntijat ovat sitä mieltä, että uuden sovelluksen takia ei kannata yöuniaan menettää.

- Jos joku saa tietää, että ihminen on juuri sillä hetkellä toimistossa, niin ei se kovin suuri vaara voi olla, sanoo Järvinen.

- Mutta jos menee sukupuolitautien klinikalle tai käy vieraissa, voi Facebook Places -sovellus olla ongelma, hän lisää.

Facebook Places -sovellus on aluksi käytössä vain älypuhelimissa ja Applen IPhonessa. Petteri Järvinen arvioi, että Suomessa potentiaalisia Places-sovelluksen käyttäjiä olisi muutama kymmenentuhatta. Mikko Rauhala puolestaan on varma, että sovellus leviää hyvin nopeasti myös suurten massojen käyttämään internetversioon.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.