Mainos

Arne Nevanlinnalle Kiitos kirjasta -mitali

Kirjailija Arne Nevanlinna

Kirjailija, arkkitehti Arne Nevanlinna on saanut Kiitos kirjasta -mitalin romaanistaan Marie. Teos herätti viime vuonna sikälikin huomiota, että se pääsi ehdolle myös Finlandia-palkintoon, vaikka Marie on 83-vuotiaan professori Nevanlinnan ensimmäinen puhtaasti kaunokirjallinen teos. Kiitos kirjasta -palkinnon tarkoituksena on osoittaa maamme kirjailijakunnalle, minkälaisia teoksia arvostavat lukijat, jotka työssään esittelevät kirjallisuutta.

Valintaa tehdessään raati kiinnitti erityistä huomiota teoksen syvyyteen ja moniulotteisuuteen. Teos kestää useamman lukukerran, ja siitä on mahdollista löytää yhä uusia tulkintoja. Palkitsijoiden mukaan Arne Nevanlinna yhdistää loistokkaasti mennyttä ja tulevaa, suomenruotsalaisuutta, ranskalaisuutta ja eurooppalaisuutta. -Marie on upea teos täynnä hienostunutta huumoria, palkitsijat Kirjakauppaliitto, Libro ja Suomen kirjastoseura perustelevat.

Ensimmäinen Kiitos kirjasta -tunnustuspalkinto jaettiin vuonna 1948. Se luovutetaan kotimaiselle kirjailijalle, jonka edellisenä vuonna ilmestynyt suomen- tai ruotsinkielinen kaunokirjallisuuteen kuuluva teos on ollut erityisen virikkeitä antava.

Kirjan ja ruusun päivä pursuaa palkintoja

Tänään Kirjan ja ruusun päivänä jaetaan useita muitakin palkintoja. Vuoden libristiksi valittiin Vuokko Suhonen Joensuun Suomalaisesta kirjakaupasta. Hän on ollut kirja-alalla yli 20 vuotta. Palkinnon myöntävät Libro, Kirjavälitys ja Kirjakauppasäätiö. Palkitsijoiden mukaan Suhosen rakkaudesta kirjaan kertoo paitsi huikea kirjantuntemus myös se, että hän halusi jatkaa rakastamassaan työssä kirjojen parissa vaikean sairauden jälkeenkin.

Ansioituneelle kustannustoimittajalle jaettava 3000:n euron Alvar Renqvist-palkinto myönnetiin kustannustoimittaja Kristiina Sarastille, joka on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt tehdä jo pitkän päivätyön kustannustoimittajana.Sarastin erikoisaloja ovat musiikki ja populaarikulttuuri. Palkitsijoiden mukaan varsinkin musiikkikirjat kaatuvat helposti epäuskottavaan kieleen, jonka korjaamisessa Sarasti on erikoistietämyksensä ja harrastuneisuutensa vuoksi hyvin osaava. Hän saa toistuvasti loistavaa palautetta niin kirjoittajilta kuin suomentajiltakin.

Kirjailija Eeva Tikka saa tällä kertaa kunnian kirjoittaa Isoon Kirjaan. Suomalaisen kirjallisuuden merkkihahmot ovat vuodesta 1997 alkaen kirjoittaneet ajatuksiaan kirjasta ja kirjoittamisesta Isoon Kirjaan. Aikaisemmin siihen ovat kirjoittaneet Helvi Hämäläinen, Lassi Nummi, Kirsi Kunnas, Brita Polttila, Bo Carpelan, Kaari Utrio, Anu Kaipainen, Harri Tapper, Eeva Kilpi, Jorma Etto, Sinikka Nopola ja Risto Ahti.

Kirjailija Anna-Leena HärkösenHäräntappoase (1984) puolestaan palkittiin vuoden 2009 Nuortenkirjapöllö-palkinnolla. Palkinnon voittajan on valinnut muusikko, näyttelijä Olavi Uusivirta esiraadin valitsemien viiden nuortenkirjan joukosta. -Anna-Leena Härkösen Häräntappoase puhuttelee neljännesvuosisadan kypsään ikään päästyään yhä uskottavuudellaan, elämänmakuisuudellaan ja läikähtelevällä anarkistisuudellaan, joka on samaan aikaan sekä eettistä että esteettistä, Uusivirta perustelee.

Nuortenkirjapöllö-palkinto jaetaan tunnustuksena yli kymmenen vuotta sitten julkaistulle, mutta edelleen merkittävänä pidettävälle teokselle. Palkinnolla kirjakauppa-ala haluaa kiittää vaikuttavia muistoja luoneita kirjailijoita ja tuoda heidät ja heidän teoksensa uusienkin lukijapolvien ulottuville. Palkinnon tunnuslause on Hyvä kirja elää!

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.