Mainos

Arla osallisena maitojauheskandaalissa

Meijerijätti Arla on sekaantunut Kiinan maitojauheskandaaliin. Ruotsalais-tanskalainen meijerikonserni ilmoitti aamulla lopettavansa maitojauhetuotantonsa Kiinan Hohhotin tehtaalla skandaalin vuoksi.

Svenska Dagbladet -lehden haastatteleman konsernijohtaja Peder Tuborghin mukaan Arlan sotkeutuminen skandaaliin on valitettavaa ja hyvin traagista.

Viime viikolla julkisuuteen noussut maitojauheskandaali koski aluksi vain yhtä kiinalaisyritystä. Nyt myrkyllistä melamiinia sisältävää maitojauhetta kaupitelleita yhtiöitä on löytynyt Kiinasta jo yli 20. Lähes 70 tuotteesta on löydetty merkkejä myrkyllisestä melamiinista, jota normaalisti käytetään muun muassa muoveissa, lannoitteissa ja siivousaineissa.

Viimeisimpien tietojen mukaan myrkyllinen maitojauhe on tuhonnut jo 158 vauvan munuaiset. Maitojauheskandaalin kuolonuhrien määrästä saadut tiedot vaihtelevat kahden ja kolmen välillä. Sairastuneita lapsia on Kiinan tuoreimman ilmoituksen mukaan jo yli 6200.

Maitojauhe aiheuttanut ennenkin kuolemantapauksia

Kiinan väestö on maailman suurin maitojauheen kuluttaja. Maitojauheesta on aiheutunut ennenkin ongelmia, varsinkin kun sitä on käytetty vauvojen ruokintaan.

Vuoden 2004 keväällä 13 sylilasta kuoli itäisessä Anhuin maakunnassa, kun heitä oli ruokittu maitojauheella, jossa ei ollut lainkaan ravintoa. Jauhe myytiin virheellisesti nyt skandaalin pyörteissä olevan Sanlu-meijerin tuotemerkillä. Paikallisia viranomaisia erotettiin tapauksen vuoksi.

Tämän vuoden keväällä kuluttajat alkoivat valittaa, että vauvojen virtsa värjäytyi yhtiön maitojauheesta. Muutama vauva joutui jo maaliskuussa sairaalahoitoon, mutta hallitukselle asti tieto ei päätynyt.

Toukokuussa Ganshun maakunnassa kuoli viiden kuukauden ikäinen poikavauva, ja hänen uskotaan olevan maitojauheskandaalin ensimmäinen uhri. Toinen kuolemantapaus sattui heinäkuussa. Yhteyttä maitojauheeseen ei kuitenkaan vielä havaittu.

(MTV3-Reuters-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.