Ari Vatanen täyttää 70 vuotta – Henri Toivosen sanat tuntia ennen kohtalokasta kolaria jääneet mieleen: ”Sellainen veret seisauttava lause”

Ari Vatanen kertoo uransa käännekohdasta 1:40
Ari Vatanen kertoo videolla uransa käännekohdasta.

Rallin maailmanmestari ja entinen europarlamentaarikko Ari Vatanen täyttää tänään 70 vuotta.

MTV Urheilu pääsi haastattelemaan syntymäpäiväsankaria pitkän kaavan mukaan.

Suomalainen joutui vuonna 1985 rajuun onnettomuuteen MM-rallissa, josta hän kertoo tarkemmin videolla. Katso videolta, mitä Vatanen kertoo kohtalokkaasta hetkestä lähes 40 vuoden takaa.

Vatanen on ensimmäinen suomalainen, joka on yltänyt rallin maailmanmestaruuteen. Sen hän nostaakin uramuistoissaan hyvin korkealle.

– On monta sellaista pysähtynyttä hetkeä. Totta kai maailmanmestaruus ensimmäisenä suomalaisena, kun Tuupovaarasta on lähtenyt liikkeelle, se tuntui ihan epätodelliselta. Minä ajattelin, että onko tässä oikeasti minä, vai annetaanko se väärälle henkilölle, Vatanen sanailee.

Vatasen koko haastattelu on nähtävissä torstain kello 22.25 Tulosruudussa, jossa hän on viikon vieraana.

Veret seisauttava lause

80-luvulla rallia ajettiin hyvin erilaisilla autoilla nykyisiin verrattuna, ja turvajärjestelmät eivät olleet lähelläkään nykypäivän tasoa. Vatanen muistaa elävästi, mitä edesmennyt Henri Toivonen sanoi ennen traagista onnettomuutta, joka johti suomalaisen kuolemaan.

– Sellainen veret seisauttava lause oli, mitä Henri Toivonen sanoi tuntia ennen kuolemaansa, että ”nämä autot menevät nopeammin kuin oma järki”, Vatanen muistelee.

– Se oli siellä Cortessa. Kun seuraava pikataival alkoi, tuli hänen onnettomuutensa. Ne autot myös syttyivät tuleen hyvin herkästi. Meiltäkin paloi monta Peugeot’ta.

Pitkä ura

Vatanen teki aikanaan todella menestyksekkään autoilu-uran. Vuonna 1981 hän voitti ensimmäisenä suomalaisena rallin maailmanmestaruuden Ford Escortilla, jos ei oteta huomioon Markku Alenin 1978 FIA Cupin voittoa. Myöhemmin Vatanen valloitti legendaarisen Parisii–Dakar-rallin neljästi, vuosina 1987, 1989, 1990 ja 1991. Vuonna 1997 mies voitti vielä aavikkorallien maailmanmestaruuden. Yhteensä suomalainen otti menestyksekkään uransa aikana kymmenen rallivoittoa 101 MM-sarjan kilpailussa.

Ralliuransa jälkeen Vatanen lähti mukaan politiikkaan. Hän toimi vuosina 1999-2009 europarlamentaarikkona. Vuoden 1999 vaaleissa hän pääsi läpi Kokoomuksen listoilta Suomesta, ja vuonna 2004 europarlamentaarikonpaikka irtosi Ranskasta.

Vuonna 2009 Vatanen oli myös ehdolla kansainvälisen autoliiton johtoon, mutta hävisi lopoulta Jean Todtille selkeästi. Vatanen on ollut viime vuosina edelleen mukana autourheilun parissa. Hän toimi Viron autoliiton puheenjohtajana vuodesta 2013 vuoteen 2021.

Lue myös:

    Uusimmat