Mainos

Applen iPad nyt MTV3:n käsissä

MTV:n uutiset sai testattavakseen uutuuttaan hohtavan Applen iPad -tabletkoneen, josta on kirjoitettu kevään aikana valtavasti eri teknologiasivustoilla. Yhdysvalloissa tuote tuli myyntiin pääsiäisen tienoilla, jonka jälkeen ulkomaisilta nettisivulta on voinut lukea jo käyttäjäkokemuksia tuotteesta.

Suomen kauppoihin iPadin on määrä tulla kesän aikana. Laitteen ulkomaanlevitys viivästyy kuitenkin aiotusta jo kuukaudella johtuen laitteen suuresta suosiosta Yhdysvaltain markkinoilla.

IPadista kirjoitetuista arvioista on välittynyt ristiriitainen kuva. Toisaalta tuotetta kehutaan tyylikkääksi ja helppokäyttöiseksi, toisaalta sen lukuisia puutteita mm. liitettävyydessä ja yhteensopivuudessa on kritisoitu runsaasti

Juuri tämän ennakkoon muodostuneen ristiriitaisen käsityksen takia iPadin tuotepakkauksen avaaminen olikin hieman kutkuttava hetki. Tässä jutussa keskitytään tuotteesta välittyvään ensivaikutelmaan, eikä niinkään ohjelmien käyttöön. Lyhyesti sanottuna: Miltä iPad oikeasti tuntuu hyppysissä?

Minkälainen iPad oikeasti on?

Ensimmäinen huomio iPadista on, että se todellakin on tyylikäs ja huolitellun näköinen laite. Se tuntuu käsissä jämäkältä, ja näytön ympärillä on "pianolakkamaiset" paksuhkot mustat reunat. Hyvin nopeasti kuitenkin huomaa, että paksut reunat ovat myös tarpeen: ote on nimittäin saatava jostakin, jolloin kädet automaattisesti ottavat tuen laitteen reunoista. Kaiken kaikkiaan tuotteeseen tulee laadukkuutta puhkuva ensikosketus.

Pelkistetty olemus jatkuu myös napsauttaessa laitteen päälle, ja näyttö vaikuttaa erittäin mainiolta. Samalla tulee kuitenkin hieman hassu olo - käsissä tosiaan tuntuu olevan minikannettava, jonka käyttö kuitenkin muistuttaa älypuhelinta.

Jo muutaman minuutin käytön jälkeen eteen ilmaantuu ensimmäinen ongelma. Tuote on kyllä jämäkän oloinen, mutta samalla liian painava pelkästään kädessä pidettäväksi. Tämä johtuu siitä, että käytännössä iPadia tulee pidettyä kiinni vain toisella kädellä, kun toinen käsi on varattuna kosketusnäytön tökkimiseen (joka muuten ensituntuman perusteella toimii erittäin hyvin). Eli melko nopeasti alkaa kaivata tuotteelle tukea jostakin. Mutta, mutta... Pöydälle iPadia ei luontevasti voi asettaa, sillä siinä ei ole mitään tukijalkaa tai tassuja takana, joten käyttö sillä tavalla ei ole luontevaa. Parhaimmillaan iPadin käyttö tuntuukin olevan silloin, kun istahtaa nojatuoliin mukavaan asentoon ja tukee tuotetta vaikkapa polvellaan.

Toinen ripeästi havaittava ongelma on etupuolen kiiltävä lasi, joka kerää nopeasti sormenjälkiä. Lasi ei myöskään heijastusten takia ole parhaimmillaan kirkkaissa tiloissa tai esimerkiksi suoraan valaisimien alapuolella.

Näyttö ei ole laajakuvanäyttö, mikä saattaa ihmetyttää paperilla, mutta luonnossa laajakuvanäyttö tekisi iPadista liian pitkänomaisen. Tällaisenaan laite vaikuttaa sopusointuiselta.

Ihan kiva laite, jos vain keksisi mitä sillä tekisi...

Kuten mainittua, iPad on kyllä pitkälle hiottu tuote, mutta nopeasti tulee mieleen, että mitä sillä oikeasti voisi tehdä. Kännykän tavoin sitä ei voi mielekkäästi kuljettaa mukanaan kaikkialle, ja sujuvasta käytöstään huolimatta se ei vedä lähellekään vertoja perinteisen kannettavan tietokoneen ominaisuuksiin verrattuna.

Mutta ehkäpä se toimisi auton gps- ja multimediakeskuksena auton stereoihin kytkettynä? Niinpä toimittajan matka jatkuu mittailemaan, miten iPad sopisi kojetaulun kaveriksi. Kunnon telineeseen asennettuna homma voisi jopa toimia, tosin tavalliseen henkilöautoon asennettavaksi tuote on muutaman tuuman liian iso.

Toinen ajatus, mikä herää nopeasti kyseisestä tuotteesta, on että se voisi toimia mainiosti koulujen opetustarkoituksissa jo ala-asteelta lähtien. Oppi- ja tehtäväkirjat ynnä muut voisi ladata iPadiin sähköisesti. Kirjat olisivat aina ajan tasalla, ja kone kulkisi kätevästi koululaisen repussa. Tuote voisi myös mahdollistaa todella monipuolisen opiskelun oikeanlaisten ohjelmistojen avulla. Pienellekin koululaiselle iPad on yksinkertainen käyttää, ja sen näyttö tuntuu miellyttävältä lukemista ajatellen, sillä ainakaan lyhyen kokeilun aikana se ei rasita silmiä lainkaan.

Kaiken kaikkiaan tuotteesta todellakin tulee ensituntumalta hieman ristiriitainen kuva, kuten myös ulkomaisissa arvioissa on todettu. Toisaalta se vaikuttaa pätevältä laitteelta moneen tarkoitukseen, ja siinä olisi potentiaalia moneen lähtöön. Toisaalta se tuntuu taas tässä hetkessä jotenkin hyödyttömältä: kännyköillä ja kannettavilla on niin vankka jalansija käyttäjiensä keskuudessa, että niiden välimaastoon voi olla vaikea tuppautua. Ja miksi siinä ei ole edessä kameraa videokeskusteluja ajatellen...

Mutta kyllä iPadissa siitä huolimatta jotain mystistä kipinää ja vetovoimaa on. Se saattaa sittenkin tarjota sopivan vaihtoehdon sähköisen median kuluttajalle.

Miten itse käyttäisit iPadia tai vastaavanlaista tabletkonetta? Kirjoita alla olevaan kommenttiosioon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.