Mainos

Apple tuomittiin patentin rikkomisesta – joutuu maksamaan satoja miljoonia yliopistolle

Tuomari on määrännyt tietotekniikkayhtiö Applen maksamaan 506 miljoonaa dollaria eli noin 431 miljoonaa euroa Wisconsinin yliopiston kehitysosastolle.

Wisconsin Alumni Research Foundation eli WARF haastoi Applen oikeuteen vuonna 2014 ja syytti tietotekniikkajätin A7, A8 ja A8X -sirujen rikkovan yhdysvaltalaisia patentteja. Seuraavan vuonna oikeudenkäynnin päätteeksi wisconsinilainen valamiehistö totesi Applen rikkoneen patenttia, ja että yhtiön tulisi maksaa 234 miljoonaa dollaria korvauksia.

Tällä viikolla yhdysvaltalaisen tuomarin allekirjoittama uusi päätös yli kaksinkertaistaa korvaussumman 506 miljoonaan dollariin. Tuomari William Conway määräsi WARF:in saavan 1,61 dollaria korvausta jokaista iPad ja iPhone-laitetta kohtaan, jotka ovat käyttäneet patenttia rikkoneita siruja.

Conway lisäsi myös 2,74 dollaria tekijänoikeusmaksuja jokaista laitetta kohti, jotka myytiin tuomion voimaantulosta patentin raukeamiseen asti vuoden 2016 joulukuussa.

Korvausten kokonaissumma sisältää myös oikeudenkäyntikuluja sekä korkoja.

Apple on jo jättänyt valituksen tuomiosta. WARF on nostanut Applea vastaan jo toisenkin kanteen, mutta sen käsittely jatkuu vasta, kun Applen valitus on käsitelty.

WARF on yksi ensimmäisistä yliopistoista, joka on käräjöinyt ahkerasti patentteihin liittyen. Tutkimuslaitos onkin vaatinut tekijänoikeusmaksuja lukuisista puolijohteista.

Vuonna 2002 WARF haastoi oikeuteen muun muassa Sonyn, Toshiban, IBM:n ja Samsungin, vuonna 2006 AMD:n ja Siemensin ja vuonna 2009 Intelin. Kaikki tapaukset ratkaistiin ilman oikeudenkäyntiä.

Apple tai WARF eivät kumpikaan ole kommentoineet päätöstä.


***

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.