Anna palaa nainen: 10 vinkkiä joilla menestyt miesvaltaisilla aloilla

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Tasa-arvoisessa Suomessakin on naisten ja miestenvälisessä tasa-arvossa yhä puutteita. Oletko kunnianhimoinen ja haluat edetä urallasi, mutta miesvaltaisella alalla se tuntuu usein vaikealta? Lue miten vältät naisille yleiset sudenkuopat työelämässä ja pidät huolen etteivät miehet kävele ylitsesi työpaikalla.

Tiesitkö että tänään vietettävä naistenpäivä sai alkunsa jo 1800-luvulta, kun sadat tehtaissa työskennelleet naiset lakkoilivat New Yorkissa huonoja työoloja ja pieniä palkkoja vastaan? Ensimmäistä YK:n julistamaa naistenpäivää puolestaan juhlittiin vuonna 1975. Päivän tarkoituksena on muistuttaa, että vaikka naisten asema on jo parantunut huimasti, on naisten oikeuksissa ja naisten - ja miesten välisessä tasa-arvossa yhä puutteita.

Opi käyttäytymään oikein työpaikalla ja maksimoimaan mahdollisuutesi ylentyä yhä korkeampiin asemiin urallasi. Näillä kymmenellä vinkillä pidät huolen siitä etteivät miehet kävele ylitsesi työpaikalla!

1. Älä vähättele itseäsi

Naiset sortuvat helposti vähättelemään itseään ja aikaansaannoksiaan. Jos olet tehnyt paljon työtä tavoitteittesi eteen, sinun tulee olla aikaansaannoksistasi rohkeasti ylpeä. Mikäli saat työstäsi siis hyvää palautetta, kiitä kehujaa palautteesta ja ota se vastaan ilolla. Älä missään nimessä vastaa kehuihin sanomalla omia saavutuksiasi vähätteleviä asioita kuten: "eihän tämä nyt mitään" tai "tämä nyt oli tällainen pikkujuttu."

Aina kun saavutat tavoitteesi, palkitse itsesi tehdystä työstä. Työpaikalla muista tuoda saavutuksesi myös työnantajasi ja kollegoidesi tietoon. Miehet harvoin vähättelevät tekojaan, miksi sinunkaan siis tulisi tehdä niin.

2. Älä anna itseäsi kohdeltavan väärin

Työpaikalla miehet jyräävät helposti naisten yli, mikäli et pidä puoliasi. Mikäli olet töissä miesvaltaisessa työpaikassa, sinua saatetaan yrittää ohittaa päätöksenteossa tai muissa tärkeissä asioissa. Mikäli sinulle on luvattu esimerkiksi uusi, parempi työhuone tai uusi tietokone palkkioksi hyvin tekemästäsi työstä, pidä huoli siitä että myös saat sen mikä sinulle kuuluu. Mikäli uudesta työhuoneesta tai tietokoneesta ei siis lupauksista huolimatta ala kuulua, ota asia rohkeasti esille työnantajasi kanssa.

Älä odottele että asiat tapahtuvat itsestään, vaan laita asiat tapahtumaan. Myös mikäli päällesi yritetään sysätä vastuu virheistä joita et ole tehnyt, pidä puolesi sen sijaan että kärsisit hiljaa. Jos annat kohdella itseäsi huonosti kerran, tulee huono kohtelu toistumaan jatkossakin.

3. Älä tee toisten töitä

Älä ota vastuuta enempää kuin sinun tarvitsee. Erityisesti projektiluontoisissa ryhmätöissä vastuu sysätään helposti ryhmän vastuullisimmalle ja tunnollisimmalle henkilölle, joka on usein nainen. Tee siis omat työsi hyvin, mutta älä kuvittele että sinun tulee venyä joka suuntaan.

Älä sorru ylisuorittajaksi, sillä se vain ajaa sinut loppuun. Opi delegoimaan tehtäviä fiksusti myös eteenpäin. Naiset tekevät usein sen virheen, että he ryhmätöissä puurtavat ja ahertavat tunnollisesti taustalla kun taas miehet ottavat kunnian tehdystä työstä.

4. Tee hyvä ensivaikutelma

Opi näyttämään itsevarmalta silloinkin kun et tunne itseäsi itsevarmaksi. Pidä ryhtisi suorana ja katseesi eteenpäin suunnattuna. Älä kävele kumarassa tai tuijottele lattiaa. Ihmisiä ensi kertaa tavatessasi esittele itsesi kuuluvasti, kättele tapaamiasi henkilöitä jämäkällä otteella ja muista katsoa heitä silmiin esittäytyessäsi. Näin annat ihmisille sen vaikutelman että olet itsevarma ammattilainen joka tietää mitä tekee.

5. Välttele tyttömäisiä eleitä työpaikalla

Mikäli olet töissä miehisellä alalla, älä sorru tyttömäisiin eleisiin ja käytösmalleihin. Älä siis pöyhi hiuksiasi, lisää huulipunaa, viilaa kynsiäsi, hihittele tai käyttäydy muuten tyttömäisesti työpaikallasi. Tyttömäisyys vähentää selkeästi arvovaltaasi miesten silmissä.

Jos haluat päästä siis etenemään urallasi, käyttäydy töissä asiallisesti, ammattimaisesti ja itsevarmasti ammatillisen uskottavuuden saavuttamiseksi. Vapaa-ajalla voit toki hihitellä ja hipelöidä hiuksiasi mielin määrin, mutta älä tuo sitä piirrettä töihin. Vältä myös kasaamasta naisellista tilpehööriä työpöydällesi.

6. Älä suostu perinteiseen naisen rooliin

Muista, että olet työpaikalla saman arvoinen kuin miespuoliset työntekijät. Mikäli sinua siis palaverissa pyydetään ainoana naisena keittämään kahvia tai hakemaan jääkaapista virvokkeita, kieltäydy kohteliaasti mutta jämäkästi tehtävästä. Ehdota että kahvin keittämisen voisi hoitaa tällä kertaa joku toinen, tai kahvin keittämiselle voitaisiin tästä edespäin sopia vuorot.

Mikäli suostut ottamaan vastaan työnkuvasi ulkopuolelle kuuluvia alempiarvoisia tehtäviä kuten kahvin keittämisen, juoksutyttönä toimimisen tai sihteerin työt, alennat itsesi ja arvosi kollegoidesi silmissä. Pysy siis tiukkana ja muistuta kollegoitasi siitä mitkä tehtävät kuuluvat ja eivät kuulu työsopimuksessa määriteltyyn työnkuvaasi.

7. Ole sosiaalinen

Naiset keskittyvät helposti tekemään täydellistä työtä ja unohtavat samalla pitää yllä työelämässä tärkeitä suhteita ja verkostoja. Syy miesten etenemiseen uralla ei siis aina ole pätevyys, vaan se että he ovat usein naisia lahjakkaampia ja itsevarmempia verkostoitujia. Sen sijaan että puurtaisit aina yksin toimistossasi, käytä aikaa myös työtovereihisi ja esimiehiisi tutustumiseen, sillä työntekijöitä ylennettäessä esimiehesi valitsevat tehtävään todennäköisesti henkilön jonka tuntevat hyvin.

8. Älä yritä miellyttää kaikkia

Tytöille opetetaan usein lapsesta saakka että täytyy olla kiltti. Pakkomielle kiltteyteen ja mukavuuteen säilyy usein myös aikuisiälle ja työelämään asti. Tosiasia on kuitenkin, ettet voi koskaan miellyttää kaikkia, joten miksi siis tuhlata sen yrittämiseen energiaa.

Työelämässä sinun tulee toki olla kohtelias, ystävällinen, reilu ja korrekti, mutta se ei tarkoita että sinun tulisi olla kaikkien rakastama toimiston maskotti. Äärimmäisen kiltit ja aina mukavat ihmiset harvoin menestyvät urallaan, sillä ihmisten miellyttämiseen pyrkiminen sulkee monia ovia. Opettele siis kestämään kritiikkiä, ja myös esittämään rakentavaa kritiikkiä muille.

9. Tuo mielipiteesi julki

Mikäli sinulla on hyviä ideoita tai mielestäsi tärkeitä mielipiteitä, älä panttaa niitä itselläsi ja odota että joku kysyy sinulta mitä ajattelet. Jos odotat jatkuvasti suunvuoroa, saat odottaa loputtoman pitkään. Tämä ei tietenkään tarkoita että sinun pitäisi olla jatkuvasti äänessä, mutta pidä huoli että saat tarvittaessa äänesi kuuluviin.

Jos odotat suunvuoroa liian kauan, on todennäköistä että joku muu ehtii tuoda ideasi esiin ennen sinua, ja menetät mahdollisuutesi päästä loistamaan. Älä siis pelkää puhua usein ja kovalla äänellä, mikäli sinulla oikeasti on kertomisen arvoista asiaa.

10. Ole rohkeasti oma itsesi

Älä yritä muokata itsestäsi väkisin sellaista ihmistä jollainen uskot että sinun tulisi olla työssä menestyäksesi. Suurin osa ammatissaan menestyneistä ihmisistä on menestynyt ainutlaatuisen persoonansa ja edelläkävijyytensä ansiosta. Mieti mitkä ovat juuri sinun parhaat luonteenpiirteesi ja korosta niitä rohkeasti. Jos olet luova, tuo se ilmi työpaikalla. Jos olet kielitaitoinen, muistuta siitä tarpeen tullen esimiehellesi.

Sinun ei tarvitse tehdä asioita aina samalla tavalla kuin muut, päinvastoin. Kaikki historian suuret keksinnöt ovat saaneet alkunsa uusista, aluksi oudoiltakin kuulostaneista ideoista. Älä siis pidä kynttilääsi vakan alla, vaan anna sen liekin loistaa.

Lähde: Lois.P.Frankel: Kiltti tyttö ei pääse pomoksi: 101 tapaa hävitä miehelle

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja