Mainos

Analoginen tv-tarjonta jatkuu Ahvenanmaalla

Kaapeliverkossa olevat ahvenanmaalaiset voivat katsella analogisia tv-kanavia ilman digiboksia tai aikarajaa. Manner-Suomessa analogiset tv-kanavat päättyvät ensi helmikuussa.

Ahvenanmaalla antenniverkkoon kytketyt tv-taloudet siirtyivät kokonaan digi-tv-aikaan jo runsas vuosi sitten. Sen sijaan kaapeliverkossa asukkailla on mahdollisuus seurata kahtatoista analogista televisiokanavaa, ilman digiboksia ja ilman määrättyä aikarajaa.

Valtaosa eli noin 60 prosenttia saarimaakunnan tv-talouksista on kytketty kaapeliverkkoon. Maarianhaminan MCA-kaapeliyhtiön asiakkaista arviolta puolet katsoo televisiota digiboksin kautta ja toinen puoli ilman sovitinta.

- Me tarjoamme analogisen vaihtoehdon asiakkaille, jotka eivät halua ostaa digiboksia. Tämä on kilpailuvalttimme, kertoo MCA:n toimitusjohtaja Ove Andersson.

Manner-Suomessa tilanne on toisenlainen. Suomen tv- ja kaapeliyhtiöt ovat sopineet, että analogisten tv-kanavien jakelu kaapelikoteihin päättyy helmikuussa 2008.

Suomen kanavat vain digitaalisina

Runsaan digikanavatarjonnan ohessa MCA:n kaapelissa näkyy 12 analogikanavaa, joista pääosa on Ruotsin television kanavia ja loput kansainvälisiä, kuten CNN ja Music TV.

Sitä vastoin kaikki suomalaiset tv-kanavat ovat digipuolella. Toimitusjohtaja Anderssonin mukaan tämä johtuu siitä, että liikenne- ja viestintäministeriö ja Yleisradio eivät antaneet yhtiölle viime vuonna lupaa muuntaa Suomen kanavien digisignaalia analogiseksi.

- Sen takia meidän oli pakko alkaa digitalisoida verkkoamme. Myöhemmin muunto olisi sallittu, mutta se tieto tuli meidän kannalta liian myöhään. Kaapelimme analogisella puolella ei ollut enää tilaa Suomen kanaville.

Anderssonin mukaan Ruotsin tv-kanavia voi seurata MCA:n kaapeliverkossa jatkossakin ongelmitta sekä digitaalisena että analogisena. Signaalin muunto ei Anderssonin mukaan ole uhattuna, koska Ahvenanmaan maakuntahallitus on sopinut asiasta länsinaapurin tv-yhtiöiden kanssa.

- Ruotsalaiset ovat sitä mieltä, että digisiirtymän pitää olla pehmeä, muotoilee hän.

Laajakaista-tv yleistyy

Kaapelikatsojia löytyy suhteellisesti eniten saaren ainoasta kaupungista Maarianhaminasta. Ahvenanmaan 27 000 asukkaasta joka neljäs katsoo tv:tä antenniverkosta, joka digitalisoitiin keväällä 2006. Antennikodeissa pakollinen digiboksi otettiin vastaan suopeasti, sillä kanavamäärä triplaantui yhdeksään digikanavaan.

Ahvenanmaalla on nyttemmin yleistynyt digilähetysten uusin jakelukanava - internetin laajakaista eli IPTV. Jo noin 10 prosenttia kodeista seuraa televisiota IPTV:n kautta. Kaupungin omistama kaapeliyhtiö MCA kilpailee asiakkaista laajakaistayhtiö Ålcomin kanssa.

Maanpäälliset digilähetykset Ruotsista ja Suomesta välitetään Ahvenanmaan antennikoteihin Sundissa sijaitsevalta lähetinasemalta. Teknikko Christer Strand on Ålandsändaren-aseman päällikkö.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.