Suomen ampumahiihtoliitto (SAhL) tavoittelee arvokisamenestystä alkaneen olympiadin aikana uuden valmentajakolmikon vauhdittamana. Liiton uudeksi päävalmentajaksi valittiin Hiihtoliiton B-maajoukkueen ja nuorten maajoukkueen valmentaja Toni Roponen.
Hänellä on apunaan oto-pohjalta työskentelevät Marko Laaksonen ja kokenut mestariampuja ja ammuntavalmentaja Mauri Röppänen. Uuden johtajakolmikon kanssa liitto aikoo jatkaa vuonna 1999 käynnistynyttä uudistumisprojektiaan tehostamalla valmentajakoulutusta, ammuntaharjoittelua ja suksihuoltoa.
-Tavoitteena on koko ampumahiihdon kuvan nostaminen Suomessa, Roponen kiteyttää kunnianhimoisen haasteen.
Roposen työsarkoja ovat ampumahiihdon valmennuksen linjaaminen nuorista aikuisiin ja huippu-urheilun kehittäminen yhteistyössä urheilijoiden, Laaksosen ja Röppäsen kanssa. Pitkän linjan tavoite on menestys Torinon olympialaisissa, mutta kärkinimiltä odotetaan onnistumisia maailmancupissa ja arvokisoissa vuosittain.
-On selvää, että Paavo Puurunen, Vesa Hietalahti -akselilla tavoitteena on menestyä jo ensi vuoden MM-kisoissa ja maailmancupissa. Naisten osalta pyrkimyksenä on nostaa tasoa niin, että voidaan kilpailla maailmancupin pisteistä ensi vuonna ja seuraavan kahden vuoden aikana, Roponen sanoo.
Laaksonen linkkimiehenä
Roposen pesti SAhL:n kanssa on kokopäivätoiminen. Sopimus on tehty vuoden 2006 olympialaisiin asti, mutta periaatteella 2+2 vuotta. Uuden pestin myötä Roponen siirtyy Vuokatista Kouvolaan.
Laaksosen ja Röppäsen sopimukset ovat vuoden mittaisia. Laaksonen on urheilufysiologi ja taustaltaan aktiivi ampumahiihtäjä. Hän toimii Turusta käsin, kun Röppänen operoi Kittilästä. Kolmikon tehtävänjaossa Roponen vastaa fyysisestä valmennuksesta ja valmennus- ja koulutustoiminnan johtamisesta.
-Mitä fyysiseen valmennukseen tulee, henkilökohtainen kontrolli, harjoitustilanneseuranta ja tiettyjen asioiden tuominen harjoittelun rytmittämiseen ovat asioita, joita olen tuomassa lajiin. Ensin on kuitenkin analysoitava mitä on tehty hyvin ja mitä huonosti. Esimerkiksi Puurusen ja Hietalahden tapaisten urheilijoiden kohdalla systeemi on toiminut hyvin. Sen sijaan uskon, että varsinkin tyttöjen osalta valmennuksellisia muutoksia tullaan tekemään, Roponen arvelee.
Röppänen pistää ammattitaitonsa peliin ammunnassa ja sen harjoitteluun liittyvien asioiden kehittämisessä. Vuoden 1972 olympialaisten viestin hopeajoukkueessa hiihtäneelle Röppäselle ampumahiihto on entuudestaan tuttu laji.
-Tavoitteena on lisätä yksilöllisiä ammuntavalmennusta ja ottaa harjoittelussa käyttöön asioita, joita ampumahiihdossa ei ole aiemmin käytetty, Roponen arvioi.
Kakkosvalmentaja Laaksonen toimii Roposen mukaan linkkimiehenä hänen ja Röppäsen välillä ja hyödyntää työssään aktiivitaustaansa ja urheilufysiologin koulutustaan.
Hovantsevin pesti ei jatkunut
Salt Lake Cityn olympialaisiin päättyneen olympiadin aikana päävalmentajan tehtävistä vastasi venäläinen Anatoli Hovantsev. Liiton valmennusasioista vastaavan hallituksen jäsenen Jouko Saarisen mukaan yhteistyötä ei jatkettu, koska päävalmentajan tehtäviä rukattiin uuteen uskoon.
-Hovantsevista luopumiseen ei ollut isompaa syytä. Me vain halusimme muuttaa päävalmentajan toimenkuvaa. Nyt kun siinä on mukana myös valmennuskoulutus ja tiedonvienti kentälle, vaihtoehto johon päädyttiin, oli luonnollinen, Saarinen sanoo. Hän myöntää tosin, että talousasiatkin vaikuttivat ratkaisuun.
Hovantsevin aisaparina työskennellyt Juha Papinsaari ilmoitti jo kevättalvella siirtyvänsä valmennustöistä takaisin armeijan palvelukseen.
Liiton uuden valmennustroikan ensimmäisiä töitä on nimetä valmennusryhmät toukokuun kuluessa. Ryhmiä on tarkoitus leirittää kesäkaudella noin 70 vuorokautta ennen maailmancupin alkua.
(MTV3-STT)