Mainos

Amnesty: Zimbabwen poliisi syyllistyy ihmisoikeusrikkomuksiin

Amnestyn raportin mukaan ihmisoikeusloukkaukset Zimbabwessa ovat vain pahentuneet viime aikoina.

Amnesty International on huolissaan ihmisoikeuksien polkemisesta Zimbabwessa.

Järjestön mukaan Zimbabwen poliisi jatkaa yhä maan ihmisoikeusaktivistien ja opposition jäsenten pahoinpitelyä ja kidutusta, vaikka muut Afrikan maat ovat yrittäneet auttaa maan hallitusta ja oppositiota pääsemään sopuun.

- Poliisit keskeyttävät pienetkin, parinkymmenen ihmisen mielenosoitukset. Poliisin käsiin jouduttuaan ihmisoikeusaktivistit ja oppositiopuolueiden edustajat joutuvat vakavien loukkausten kohteeksi, eivätkä he saa oikeusapua, ruokaa eivätkä lääkärin hoitoa, toteaa Amnestyn tutkintaryhmän johtaja Simeon Mawanza.

- Olemme keränneet todistusaineistoa useista lähteistä, uhreilta, lääkäreiltä ja lakimiehiltä. Aineisto osoittaa, että tietyt osastot Zimbabwen poliisissa, erityisesti laki ja oikeus -yksikkö, saavat vapaasti loukata hallituksen arvostelijoiden ihmisoikeuksia kenenkään rankaisematta, Mawanza kertoo.

Zimbabwen opposition ja hallituksen tulehtuneita välejä on yritetty sovitella Eteläisen Afrikan yhteistyöjärjestön (SADC) johdolla. Johtavana välittäjänä on toiminut Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki. Mbeki on aiemmin kuvaillut neuvottelujen etenemistä optimistiseen sävyyn.

Suunta pahempaan päin

Poliittisesta umpikujasta ei ole kuitenkaan toistaiseksi päästy ulos. Amnestyn raportin mukaan ihmisoikeusloukkaukset ovat itse asiassa pahentuneet Zimbabwessa.

Amnesty vaatii, että SADC puuttuisi Zimbabwen huonoon ihmisoikeustilanteeseen tarmokkaammin. Ihmisoikeusjärjestön mukaan SADC:n olisi painostettava Zimbabwen hallitusta takaamaan, että myös maan poliisit kunnioittavat ihmisoikeuksia.

Länsimaat ovat moittineet kovasanaisesti presidentti Robert Mugaben vallankäyttöä sen jälkeen, kun presidentin turvallisuusjoukot pieksivät maan oppositiojohtajat maaliskuussa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.