Mainos

American Idol -tuomari: Sairaus muutti elämäni

American Idol -tuomaristosta tutulla Randy Jacksonilla oli tapana ajatella, että elinikäiset sairaudet osuvat aina jonkun muun kohdalle. Elämä kuitenkin muuttui kertaheitolla, kun lääkärillä käynti paljasti totuuden.

American Idol -kilpailun tuomaristosta tuttu ja monien tähtiartistien, kuten Whitney Houstonin ja Mariah Careyn tuottajana tunnettu Randy Jackson sai tietää sairastavansa 2-tyypin diabetesta ollessaan 43-vuotias. Jackson painoi silloin noin 160 kiloa.

– Olin silloin elämäni huonoimmassa kunnossa, myöntää Jackson.

Jackson oli ollut jo kaksi viikkoa alituisesti väsynyt, janoinen ja häntä huimasi. Hänen vanhempansa olivat diabeetikkoja, mutta Jackson lykkäsi lääkärille menoa ajatellen sairastavansa vain sitkeää flunssaa.

– Aluksi luulin olevani vain pahan flunssan kourissa. Lopulta menin lääkäriin ja hän kertoi minun sairastavan 2-tyypin diabetesta. Sairaus kulkee suvussani, mutta perinnöllisyystekijöiden lisäksi en syönyt terveellisesti tai harrastanut minkäänlaista liikuntaa. Olin todella ylipainoinen, mutta en uskonut sairauden osuvan omalle kohdalle, Jackson kertoo.

Diagnoosin kuultuaan Jackson muutti ruokavalionsa rasvaisista herkuista kertaheitolla terveellisemmiksi ja alkoi liikkua säännöllisesti. Pitkän harkinnan jälkeen hänelle tehtiin myös vatsalaukun ohitusleikkaus ja häneltä lähti noin 50 kiloa.

– Leikkaus auttoi saamaan niskalenkin diabeteksesta. Sen jälkeen oli helpompi jatkaa, Jackson sanoo.

Tunnesyöjästä juoksumattohirmuksi

Nyt Jackson on American Heart -yhdistyksen "The Heart of Diabetes" -kampanjan puolestapuhuja. Hän toivoo diabeteksen nousevan ihmisten tietoisuuteen, sillä kolmasosa tautia sairastavista ei edes tiedä olevansa sairas.

Jackson suosittelee ihmisiä pysymään aktiivisina ja ylläpitämään terveitä elämäntapoja.

– Pidä painosi kurissa! Itse opin rakastamaan juoksumattoa. Ennen inhosin sitä, mutta nyt tykkään siitä jo senkin takia että se sopii kiireiseen elämäntyyliini. Voin koska tahansa hypätä juoksumatolle kolmeksi vartiksi, Jackson hehkuttaa.

Jackson kehottaa menemään lääkärin vastaanotolle:

– Käy säännöllisesti lääkärillä kontrollissa ja keskustelemassa hänen kanssaan. Etenkin miehet ovat todella huonoja käymään lääkärissä. Siellä tulisi käydä ainakin neljä kertaa vuodessa. Tarkkaile verensokeriasi ja pidä se tasaisena. Itse tarkistan sen edelleen kolmesti päivässä.

Jackson kertoo olleensa tunnesyöjä. Ruokailutottumuksia oli vaikea muuttaa, kun erilaisia lihottavia lohturuokia oli aina saatavilla.

– Kohtuus on hyvä muistaa ruokavaliota muuttaessa. Syöt sitten mitä tahansa ruokaa liikaa, se ei ole sinulle hyväksi, Jackson sanoo.

Jackson on kirjoittanut kirjan kokemuksistaan 2-tyypin diabeteksen kanssa. Kirja pohtii painonpudotusta psykologisesta näkökulmasta, joka on hänen mielestään tärkeämpää kuin ihmiset ymmärtävätkään.

– Olen ollut miljoonalla dieetillä, pudottanut kasan kiloja ja saanut ne kaikki takaisin. Kyse on muustakin kuin ruuasta. Onneksi vanhakin koira voi oppia uusia temppuja, Jackson kannustaa.

Pikkukuvat suurenevat klikkaamalla!

Teksti: MTV3/Helmi

Lähteet: Diabeteseffect.com, Everydayhealth.com, Diabetes.org

Kuvat: GettyImages

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.