Mainos

Allergikkoja varoitetaan nestesaippuasta

Nestesaippuan säilöntäaine MDBGN on todettu niin haitalliseksi, että sen käyttö ihotuotteissa kielletään EU:ssa vuodenvaihteessa.

Nestesaippuoissa oleva tavallinen säilöntäaine saattaa aiheuttaa herkillä ihmisillä vaikean ihottuman, osoittaa tuore tanskalaistutkimus, kirjoittaa ruotsalainen Svenska Dagbladet -lehti verkkonumerossaan. Aineen käyttö monissa ihonhoitotuotteissa kielletään EU:ssa ensi vuoden alusta, mutta sitä voi edelleen käyttää nestesaippuoissa ja shampoossa.

Säilöntäaine MDBGN on monissa eurooppalaisissa tutkimuksissa havaittu hyvin allergisoivaksi. Tämän vuoksi EU:n komissio on päättänyt kieltää sen käytön ihonhoitotuotteissa ja kosmetiikassa ensi vuoden alusta.

Kyse on tuolloin tuotteista, joiden on tarkoitus jäädä iholle. Sen sijaan tuotteissa, jotka on tarkoitus huuhdella heti pois, sitä ei pidetä niin ongelmallisena. Tämän vuoksi kielto ei koske nestesaippuaa, shampoota ja kuorinta-aineita.

Tuoreet tanskalaistutkimukset osoittavat kuitenkin, että myös nestesaippua saattaa aiheuttaa reaktioita ihmisille, jotka ovat allergisia MDBGN:lle.

Helsingin allergia- ja astmayhdistyksen suunnittelija Taina Parmaan mielestä säikähdykseen ei ole aihetta.

- Jotkut allergikot ovat niin herkkiä, että jos on jo saanut allergian tälle kyseiselle säilöntäaineelle, voi lyhytkin kontakti aiheuttaa oireita. Silloin sitä pitää välttää tarkasti. Mutta aika monille lyhyt kosketus ei kuitenkaan ole riittävän pitkä aiheuttaakseen oireita.

Nestesaippuoissa olevan säilöntäaineen aiheuttamat allergiat ovat lisääntyneet Suomessa, kerrotaan puolestaan Kuluttajavirastosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.