Allergikko – älä tee pyykkipäivänä ainakaan näin!

Siitepöly kulkeutuu hiusten ja ihon mukana myös sänkyyn. Miten petivaatteet pysyvät puhtaina siitepölykaudella? Entä mitä ei ainakaan kannata tehdä pyykkipäivänä?

Sotkuinen ja pölyinen koti pahentaa allergisia oireita. Tavallisen pölyn lisäksi siitepölyä tulee sisätiloihin kuin huomaamatta esimerkiksi ulkovaatteiden ja kenkien mukana. Eteinen, ulko-oven ja parvekkeen oven edustat sekä tuuletusikkunoiden ympäristöt kannattaa pyyhkäistä puhtaaksi kostealla tavallista useammin. Pyykätessä kannattaa muistaa yksi asia ylitse muiden.

– Pyykkejä ei todellakaan ole syytä viedä ulos siitepölyaikaan. Vaihtoehdoiksi taitavat jäädä kuivausrumpu kotona, pesula tai ”naapuri”, sanoo allergianeuvoja Annukka Huttunen Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Huttusen mukaan paras keino pitää sisäilma puhtaana on koneellinen ilmanvaihto, jossa on tuloilman hiukkassuodatus.

– Tuuletusikkunoihin ja ulkoilmaventtiileihin kannattaa asentaa hiukkassuodattimet. Myös hyvästä ilmanpuhdistimesta saattaa olla apua.

Yksi nyrkkisääntö siitepölykaudelle on, että kotona pitää yksinkertaisesti siivota tavallista useammin. Näin sisälle kantautunut siitepöly voidaan edes yrittää minimoida. Huttunen vinkkaa, että sisätiloissa kannattaa suosia helposti puhdistettavia pintoja ja vähän pölyäviä sisustusmateriaaleja. Koti on helpompi sutaista mopilla puhtaaksi, jos irtotavaraa ja vaatteita ei loju tasoilla ja lattialla.

– Puhtaus on tärkeää, mutta ylisiivoamiseen ei ole tarvetta, säännöllinen perussiivous riittää. Pölyt voi parhaiten poistaa pinnoilta nihkeällä mikrokuituliinalla tai tehokkaalla poistoilmasuodattimella (HEPA) varustetulla imurilla.

Katse kohti petiä

Vuoteessa vietetään iso osa vuorokaudesta. Allergisen ei kannata muhia siitepölyn keskellä, vaan yrittää pitää sänky mahdollisen miellyttävänä.

Kevät on sopiva aika kääntää katseet yleisemminkin vuoteen kuntoon. Milloin pesit viimeksi petauspatjan? Entä milloin imuroit patjasta irtopölyn tai muut nöyhtät? Vuodevaatteet voi huoletta vaihtaa ainakin kerran viikossa. Jos näin viitseliäs ei ole, kannattaa edes tyynyliina vaihtaa tiuhaan tahtiin puhtaaseen.

Tyyny on myös hyvä hurauttaa puhtaaksi pyykkikoneessa. Päiväpeiton käyttäminen on suotavaa. Se suojaa vuodevaatteita jonkin verran siitepölyltä.

Ennen nukkumaanmenoa kannattaa myös ottaa pikainen suihku, joka huuhtelee siitepölyn pois hiuksista ja iholta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja