Alkolukko otetaan pysyvään käyttöön

Alkolukko tulee pysyvästi käyttöön tästä päivästä lähtien. Kokeiluun on osallistunut kolmen vuoden aikana lähes 300 kuljettajaa, ja kokeilusta saadut tulokset ovat hyviä.

Alkolukko on laite, joka estää auton käynnistymisen, jos kuljettajalla on vähintään 0,1 milligrammaa alkoholia litrassa hengitysilmaa. Alkolukkokokeilun aikana rattijuopumukseen syyllistynyt on voinut pyytää valvottua ajo-oikeutta vaihtoehdoksi ajokiellolle. Silloin tuomitun ajoneuvoon asennetaan hänen omalla kustannuksellaan alkolukko ja tuomittu saa ajokortin, jolla saa kuljettaa vain tätä ajoneuvoa.

Ketään ei ole pakotettu alkolukon käyttöön. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan lukko on estänyt useita rattijuopumuksia. Tuomioistuinten määräämät koeajat ovat vaihdelleet yhdestä kolmeen vuoteen. Alkolukon käyttö maksaa kuljettajalle 110-160 euroa vuodessa.

Lukkokokeilun vakinaistamisesta päätettiin kesäkuun alussa.

Toimivuus tarkistetaan säännöllisesti

Alkolukon toiminta perustuu alkometriin. Laite vaatii kuljettajaa puhaltamaan ennen ajoneuvon käynnistämistä hengitysnäytteen, ja jos näytteessä on rajan ylittävä pitoisuus alkoholia, ajoneuvo ei käynnisty. Useimmat laitteet estävät huijausyritykset mittaamalla myös hengitysilman lämpötilan ja kosteuden sekä vaatimalla imun tai ääninäytteen.

Alkolukon toimivuus tarkastetaan säännöllisesti asennusliikkeessä ja laitteen muistista todetut virheet, esimerkiksi alkoholihuuruiset puhallukset ajon aikana tai laitteen manipulointiyritykset aiheuttavat ajo-oikeuden menetyksen.

Jotkut kuljetusliikkeet ovat myös asennuttaneet autoihinsa alkolukon. Myös koulukuljetusten kilpailutuksessa tarjoajat voivat saada lisäpisteitä asennetusta alkolukosta.

Suomen lisäksi alkolukko on käytössä myös muissa maissa. Esimerkiksi Ruotsissa on tavoitteena ottaa alkolukko käyttöön kaikissa uusissa raskaissa ajoneuvoissa vuonna 2010 ja uusissa henkilöautoissa 2012.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat