Mainos

Alkavatko lakot ylihuomenna? Ratkaisua haetaan tänään

Neuvottelut teknologia-alaa perjantaina uhkaavan lakon estämiseksi jatkuvat yötauon jälkeen valtakunnansovittelijan toimistolla.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka selvitti tilannetta eilen Teknologiateollisuuden ja ammattiliittojen Metallin ja Pron kanssa. Samoilla toimijoilla jatketaan tänään.

MTV3:n politiikan toimittaja ja neuvotteluja pitkään seurannut Raimo Pitkänen kertoo valtakunnansovittelijan toimistolta, että neuvotteluissa ei yön aikana edistytty.

– Neuvotteluissa ei viime yönä edistytty. Keskusjärjestöiltä ei saatu yhteistä tulkintaa siitä, mitä kouluttautumisvapaa tarkoittaa ja neuvottelut alkoivat uudestaan nyt aamulla kello 10. Ollaan samassa tilanteessa kuin eilen eli sopimuksessa ollaan kaukana. Neuvottelijat odottavat keskusjärjestöiltä yhteistä kantaa siitä, miten tätä raamisopimusta tulkitaan.

– Keskusjärjestöjohtajat olivat eilen kolme, neljä tuntia valtakunnansovittelijan toimistolla eivätkä löytäneet yhteistä tulkintaa sopimukseen, jonka ovat tehneet.

Työtaistelu pysäyttäisi kymmeniä yrityksiä

Jos koulutuspäivistä päästään tänään yhteisymmärrykseen, on sopu kokonaisuudessaan lähellä.

– Silloin on jäljellä lähinnä tämä palkkakysymys: millä tavalla niitä maksetaan, kuinka suuri osa on yleiskorotuksia ja kuinka suuri osa yrityskohtaisia eriä. Näistä ammattiliitoilla ja työnantajalla on erilaisia näkemyksiä, mutta se on kuitenkin yksinkertainen kiista, koska palkankorotusprosentit ovat tiedossa.

Neuvottelut tulee saada päätökseen tänään iltapäivään mennessä, jos tehtaiden alasajojen aloittamiselta ja taloudellisilta vahingoilta halutaan välttyä. Mahdollinen perjantaina alkava työtaistelu pysäyttäisi yli 40 suurta yritystä.

– Mitään aikarajaa ei kuitenkaan ole tällä hetkellä näköpiirissä eikä voi veikata, koska sopuun päästään. Nyt mietitään miten tästä pattitilanteesta ylipäätään jatketaan eteenpäin.

Teknologiateollisuus tienavaajana muille

Jos teknologia-ala pääsee tänään sopuun raamisopimuksen pohjalta, helpottuu muiden alojen liittojen työ oleellisesti.

– Koulutusvapaariita olisi edessä kaikilla muillakin neuvottelijoilla, ja kun syksyn aikana tehdään kymmeniä sopimuksia, niin sovinto helpottaa oleellisesti muita, Pitkänen sanoo.

– Tämä sopimus on kaikkein tärkein, jos tätä ei synny niin oletettavasti koko raamiratkaisu kaatuu.

Jos tänään ei päästä tulokseen ja raamiratkaisu kaatuu, on koko loppusyksystä tulossa pahimmillaan lakkojen värittämä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.