Mainos

Albiinon henki on halpa Tansaniassa

Tansanialaiset albiinot ovat tottuneet piilottelemaan auringolta, mutta nykyään he joutuvat piilottelemaan myös tappajilta. Viimeksi kuluneen vuoden aikana yli 40 albiinoa on murhattu itäafrikkalaisessa valtiossa.

Tansanialaiset parantajat eli noitatohtorit käyttävät albiinojen elimiä ja luita keitoksiinsa, joiden he väittävät helpottavan timanttien löytämistä maaperästä. Tansanialaiset kalastajat puolestaan uskovat, että albiinojen hiuksien lisääminen verkkoihin houkuttelee jättiläismäisiä kalansaaliita Victoriajärvestä.

Pohjois-Tansaniassa asuvalla albiinolla Alfred Kapolella on karvaita kokemuksia irvokkaista uskomuksista.

- Kävellessäni kadulla albiinoyhteisömme sihteerin ja rahastonhoitajan kanssa ihmiset alkoivat huutaa meille "kauppa, kauppa", Kapole sanoo.

Albiinojen ruumiista maksetaan jopa tuhansia dollareita.

Albiinoyhteisön puheenjohtajan mukaan viranomaiset pidättivät huutelijat mutta oikeus vapautti nämä myöhemmin.

Puheenjohtaja on itse joutunut jättämään työnsä sieppauksen, murhan ja paloittelun pelossa.

Viime vuoden helmikuussa murhan uhriksi joutui toistaiseksi nuorin albiino, viisivuotias Mariam Emmanuel, joka tapettiin kodissaan. Rikossarjan aikana on kuollut 43 albiinoa. Lukuun eivät kuulu omien vanhempiensa surmaamat vastasyntyneet albiinolapset.

Albiinoja auttavan kanadalaisen kansalaisjärjestön Under the Same Sunin mukaan 38 miljoonan asukkaan Tansaniassa elää ainakin 170 000 albiinoa. Albinismin on arveltu olevan afrikkalaisilla yleisempää kuin eurooppalaisilla. Tämä voi johtua siitä, että albiinot joutuvat menemään keskenään naimisiin muun yhteisön hyljeksinnän vuoksi.

Albiinojen ihosta, silmistä ja hiuksista puuttuu melaniinipigmentti, joka suojaa auringon ultraviolettisäteilyltä. Heitä syrjitään monissa osissa Afrikkaa, ja murhia on raportoitu myös Itä-Afrikan Burundista.

Tansanian viranomaiset ovat tuominneet voimakkaasti albiinoihin suunnatun väkivallan.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.