Mainos

AKT uhkaa pysäyttää pääkaupunkiseudun jätehuollon

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT uhkaa vaikeuttaa pääkaupunkiseudun jätekuljetuksia saartotoimilla, mikäli kiistaa yhden kuljetuksista vastaavan yrityksen kanssa ei saada sovittua.

Maanantaiaamuksi suunnitellut saartotoimet voivat haitata seudun jätekuljetuksia laajaltikin, sillä AKT aikoo samalla aloittaa tukilakot myös muissa Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV:n jätteenkuljetuksia hoitavissa yrityksissä.

Sopimuskiistan osapuolena on suurelta osin alueen asuinjätteen kuljetuksista vastaava SITA Finland Oy. Se on yksi kolmesta suurimmasta pääkaupunkiseudun jätekuljetuksista vastaavasta yrityksestä.
Painostustoimiin on luvattu tukea muista jätteenkäsittelyyn osallistuvista ammattiliitoista, lähinnä Kunta-alan ammattiliitto KTV:n taholta.

AKT:stä ei ole haluttu tarkemmin kertoa saartotoimien laajuutta tai kestoa ennen kuin neuvottelutilanne on selkiytynyt. Asiasta käydään vielä neuvotteluja. Kiistaa pyritään ratkomaan piirisovittelija Esa Lonkan johdolla.

AKT:n mukaan saartotoimet johtuvat SITA Finlandin haluttomuudesta neuvotella yrityskohtaisen työehtosopimuksen solmimisesta valtakunnallisen kuorma-autoalan sopimuksen pohjalta. Nyt sopimuksia solmitaan yksilökohtaisilla sopimuksilla. AKT:n mukaan työnantajaliittoon kuulumaton SITA Finland käyttää tätä kilpailuetuna muihin yrityksiin nähden.

Ranskalaisomistuksessa oleva SITA Finland Oy on aiemminkin joutunut kiistoihin AKT:n kanssa. Viime vuonna Helsingin käräjäoikeuden ratkaisema kuorma-autoalan yleissitovuutta koskeva kiista päättyi SITA:n voittoon. Työnantaja ei halunnut maksaa vaadittuja palkanlisiä, koska se ei katsonut työsopimuksen kuuluvan yleissitovuuden piiriin. Oikeus totesi, että kuorma-autoalan työehtosopimus ei täytä yleissitovan sopimuksen vaatimuksia. Yleissopivuuskiistoja ratkotaan edelleen hovioikeudessa. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.