Mainos

Akateemikko Ketonen: Toimitus on vastuussa työstään - eivät lukijat

Suomessa ei tarvita julkisen sanan käyttöä valvovaa elintä, jollaisen tarpeellisuuteen presidentti Martti Ahtisaari on julkisuudessa viitannut. Tätä mieltä on akateemikko Oiva Ketonen, joka puhui Journalismin päivillä Jyväskylässä.

-Lehden toimituksen asia on olla vastuussa työstään, ja yleisöasiamiesjärjestelmä hämärtäisi tämän vastuun, katsoi Ketonen.
-Yhdysvalloissa käytössä olevaan yleisöasiamiesjärjestelmään liittyy se oletus, että olisi olemassa normein ilmaistavissa oleva tieto siitä, mikä vapaan sanan käytössä on oikein. Näin tuskin on asian laita, sillä on vain kompromisseja ja politiikkaa. Sanankäyttö lehdistössä on osa kulttuuria. Meillä on sellainen lehdistö, joka kuuluu tähän kulttuuriin ja jonka me ansaitsemme. Se muuttuu vasta kulttuurin muutoksen myötä. Siitä peilistä lehtimieskin voi tutkiskella itseään, muistutti Ketonen.

Akateemikko Ketonen korosti toimittajan sananvapautta ja avoimuutta, joka joutuu koetukselle monasti hänen oman itsesensuurinsakin vuoksi.
-Meiltä puuttuu rohkeutta käyttää sananvapautta oman itsemme edessä. Kuitenkin kyky käyttää omaa sisäistä sananvapautta on välttämätön edellytys kaikelle sananvapaudelle, huomautti Ketonen.
-Vapauteen kasvaessamme omaksumme sen kulttuuriin kuuluvana itsestäänselvyytenä.

Oiva Ketonen kertoi esimerkinomaisesti vapauttavasta kokemuksesta, jonka hän koki. Hän kuvasi Yliopisto-lehdessä julkaistussa kirjoituksessa vaimonsa kuoleman jälkeen kokemiaan sisäisiä vaikeuksia.
-Artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen oli minulle helpotus koska sain sen mukana takaisin kunnioituksen vaimoani kohtaan. Tällaisista asioista ei yleensä kirjoiteta kuin rituaaliseen tyyliin, sanoi Ketonen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.