Mainos

Ajokorttisi voimassaoloaika voi muuttua huomisesta alkaen

Tänään maanantaina on viimeinen mahdollisuus hakea ajokortin kaksoiskappaletta, joka on voimassa totutulla tavalla.

Mikäli ennen 19.1.2013 myönnetyn ajokortin kaksoiskappaletta hakee huomenna, on se voimassa vain 2, 5 tai 15 vuotta kortin myöntämispäivästä.

Jos haet ajokortin kaksoiskappaletta tänään, on se voimassa 18.1.2033 asti tai siihen asti, kunnes haltija täyttää 70 vuotta.

Ajokortin kaksoiskappaletta tai korvaavaa korttia tulee hakea muun muassa silloin, kun kortti on varastettu, kadonnut tai tuhoutunut, tai haltijan nimi on muuttunut.

Uusi voimassaoloaika poikkeaa alkuperäisen ajokortin voimassaoloajasta, koska kaksoiskappaleet annetaan jatkossa määräajaksi, joka on säädetty ajokorttilaissa. Suomessa nämä EU-direktiivin mukaiset määräajat astuivat voimaan 19. tammikuuta 2013.

Henkilöauton ajokortti myönnetään nykyään 15 vuodeksi kerrallaan. Kuorma- ja linja-auton ajokortti on voimassa viisi vuotta. Kun henkilö täyttää 70 vuotta, voimassaoloaika on viisi tai kaksi vuotta riippuen ajokorttiluokasta.

Ennen vuotta 2013 myönnetyt ajokortit myönnettiin olemaan voimassa, kunnes haltija täyttää 70 vuotta. Nämä ajokortit ja niiden kaksoiskappaleet ovat voimassa ajokorttiin merkittyyn viimeiseen voimassaolopäivään, mutta kuitenkin enintään 18.1.2033 saakka. Silloin kaikkien jäsenmaiden ajokorttien on täytettävä direktiivin vaatimukset.

Uuden ajokortin voi tilata verkossa, mikäli olet vuonna 2013 tai sen jälkeen toimittanut viranomaisille tuoreen passikuvan sekä nimikirjoituksen. Voit toimittaa tarvittavat dokumentit myös Ajovarman toimipisteeseen.

***

3:18

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.