Mainos

Aivotutkija Riekkiselle ehdoton vankeustuomio

Kuopion yliopiston entinen aivotutkimuksen professori Paavo Riekkinen vanhempi on tuomittu Kuopion käräjäoikeudessa kahdeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä kavalluksesta, veropetoksesta ja törkeästä petoksesta.

Vankeustuomio on ehdoton. Riekkinen on todella menossa vankilaan, sillä hän ei aio valittaa tuomiostaan hovioikeuteen. Oikeus perusteli laajasti rangaistuksen pituutta ja sitä, tuomitaanko Riekkinen ehdolliseen vai ehdottomaan vankeuteen. Lopputulos oli, että yleisen lainkuuliaisuuden ylläpitäminen vaatii ehdotonta vankeutta. Käräjäoikeuden mielestä rangaistuksen tuli olla tuntuva, kun otetaan huomioon rikoksella aiheutetun vahingon määrä, yli kaksi miljoonaa markkaa.

Lieventävänä seikkana pidettiin sitä, että Riekkinen oli korvannut Kuopion yliopistolle ja verottajalle kaikki vahingot ja selvittelykulut sekä pyrkinyt edesauttamaan rikosten selvittämistä. Toisaalta nämä lieventävät seikat eivät olleet huomattavia, sillä Riekkinen maksoi rahat takaisin ja auttoi jutun selittämistä vasta rikosten tultua ilmi, ei niinkään omasta aloitteestaan.

Riekkinen joutui rikostutkinnan alettua eroamaan virastaan ja luopumaan tieteellisestä työstä. Oikeus ei näillä perusteilla lieventänyt rangaistusta, koska hän olisi kuitenkin päässyt eläkkeelle ikänsä puolesta. Myöskään asian saama julkisuus ei aiheuttanut lieventämistä. Käräjäoikeuden mukaan julkisuus on ollut tavanomaista suhteessa Riekkisen asemaan ja rikosten vakavuuteen.

Ei heti vankilaan


Syyttäjä toivoi, että Riekkinen vangittaisiin heti tuomion jälkeen. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei pikainen vangitseminen ole tarpeen. Lain mukaan oikeus voi heti vangita syytetyn, jos ehdoton rangaistus on vähintään kaksi vuotta. Vankeusrangaistuksen lisäksi Riekkinen tuomittiin menettämään sotilasarvonsa.

Riekkinen on itse myöntänyt kaikki syytteet oikeiksi. Rikokset tapahtuivat vuosina 1992-98. Aivotutkija ohjasi omille tileilleen lähes 1,8 miljoonaa markkaa tutkimusrahaa ohi yliopiston kirjanpidon, mikä käräjäoikeuden mukaan merkitsi törkeää kavallusta. Veropetokseen hän syyllistyi salatessaan verottajalta yli 90 000 markan suuruisen apurahan. Oikeus katsoi törkeäksi petokseksi sen, että Riekkinen oli maksattanut Kuopion yliopistolla lähes 250 000 markkaa Turun-asuntonsa vuokria.

Pojan juttu syyteharkinnassa


Riekkisen pojan, Paavo Riekkinen nuoremman epäillään syyllistyneen samanlaisiin rikoksiin kuin isänsä. Myös nuorempi Riekkinen työskenteli aivotutkijana Kuopion yliopistossa. Hänenkin epäillyt väärinkäytöksensä ovat parin miljoonan markan luokkaa. Keskusrikospoliisi on vastikään saanut jutun esitutkinnan valmiiksi. Syyteharkinnasta vastaava kihlakunnansyyttäjä Toivola arvioi, että juttu etenee oikeuteen ennen kesää.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.