Mainos

Äitiys saa näkyä - kurttuvatsa ei aja miestä pois

Äitiys muuttaa naisen elämää monin tavoin ja sen näkyminen naisen kehossa on sallittua, sanoo perheneuvoja ja Perheaikaa.fi verkkopalvelun projektikoordinaattori Juulia Ukkonen Väestöliitosta.

Raskaus ja imetys jättävät aina jälkiä naisen kehoon ja niistä palautuminen on hyvin yksilöllistä.

- On tärkeää, että naisen kehossa saa näkyä naisen uusi rooli. Äitiyden näkyminen on osa naiseuden syvyyttä, Ukkonen sanoo.

Ukkonen toimii Väestöliiton Perheaikaa.fi verkkopalvelussa ja törmää naisen minäkuvan muutoksiin jokaisessa seuraamassaan raskaudessa.

- Kehon muutokset tapahtuvat lyhyessä ajassa ja ne ovat suuria. Eniten naiset kyselevät vartalon muutoksista: ovatko minun kehossani tapahtuvat muutokset normaaleja, miten raskausarpia ehkäistään, voiko rintojen roikkumista estää?

- Yritän aina tuoda esille sen, että jokaisen naisen keho on erilainen ja muutoksiin vaikuttavat naisen sidekudoksen rakenne, geenit, paino ja esim. masuvauvan koko.

Vatsa kurtulla ja rinnat roikkuu

Suhtautumistapoja oman kehon muutoksiin on hyvin monenlaisia. Raskaudessa nopeasti tapahtuvat muutokset yllättävät monet naiset, eikä muutoksiin ehdi välttämättä tottua tai omaksua niitä oman kehon kuvaksi.

- Moni nainen kyselee varovaisesti "olenko minä vielä kaunis, olenko minä vielä hyväksyttävä puolisolleni, rakastaako hän minua tällaisena kuin olen?"

Muutoksia omassa kehossa voi Ukkosen mielestä lähestyä ylpeydellä ja rakkaudella. Silloinkin kun on vatsa kurtulla ja rinnat roikkuu.

Moni kumppaneista kokee puolisonsa naisellisena ja kauniina vaikka naisesta itsestään ei näin tuntuisi, painottaa Ukkonen.

- Miehet lähestyvät kumppaneitaan raskauden jälkeenkin ja kokevat naiset kauniiksi. Hyvässä parisuhteessa keskustelulle kehon muutoksista ja läheisyydestä tulisi löytyä sijaa. Se auttaa löytämään uuden muuttuneen minäkuvan.

Keho muuttuu - ole lempeä itsellesi

Ukkonen törmää usein naisten oletukseen, että keho palautuu itsestään siihen tilaan millainen se oli ennen raskautta - näin tapahtuu kuitenkin vain harvoilla naisilla.

- Lähtisin siitä, että keho muuttuu pysyvästi eikä se palaudu automaattisesti. Keho pystyy palautumaan vain tietyissä rajoissa. Naisen pitää muistaa olla lempeä itseään kohtaan.

- Ei meidän naisten tarvitse olla kiinteitä ja timmejä vaan voimme olla sellaisia kuin meille sopii.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.