Ahtisaari: Nato-jäsenyys suomettumisen loppu

"On loogista, että Suomi tulee mukaan kaikkiin järjestöihin, joissa demokraattiset, läntiset valtiot ovat mukana", Ahtisaari sanoo.

Ahtisaari epäilee kaikkien poliittisten puolueiden jääneen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kylmän sodan aikaisiin asetelmiin.

-Jotta me pääsisimme tuosta taakasta, jota tämä suomettumiskeskustelu aiheutti ja johon palataan kansainvälisissä keskusteluissa aina silloin tällöin, niin on loogista, että Suomi tulee mukaan kaikkiin niihin järjestöihin, joissa demokraattiset, läntiset valtiot ovat mukana. Tämä merkitsee minusta myös sitä, että olemme Natossa mukana ja EU:ssa ihan täysin rinnoin, Ahtisaari totesi Yleisradion TV1:n Lauantaiseurassa.

Ahtisaari ilmoitti reilu vuosi sitten olevansa selkeästi Suomen Nato-jäsenyyden kannalla. Lauantaiseurassa hän kertoi, ettei ole katsonut Nato-kysymystä niinkään ulko- ja turvallisuuspoliittisena kysymyksenä vaan hyvästien sanomisena suomettumisen kaudelle.

Puolueet ahtautuivat "vasemmalle kenttäpuoliskolle"

Ahtisaari kuvasi kaikkien poliittisten puolueiden ahtautuneen kylmän sodan vuosina ulko- ja turvallisuuspolitiikassa jalkapallovertauksin "vasemmalle kenttäpuoliskolle". -Se oli se tilanne, joka takasi niille mahdollisuuden vaikuttaa sen ajan tilanteessa politiikkaan. Mutta pahoin pelkään, että nämä poliittiset puolueet ovat edelleen siellä vasemmalla kenttäpuoliskolla eivätkä oikeastaan tajua, kuinka paljon maailma on muuttunut, Ahtisaari sanoi.

Ahtisaari katsoi, ettei Nato-kysymyksellä ole mitään tekemistä nykyisen tai tulevan Venäjän pelon kanssa. Ahtisaarelta kysyttiin myös kantaa eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen (sd.) tuoreisiin moitteisiin Suomen EU-politiikkaa kohtaan. Ahtisaari tyytyi toteamaan, että hän on ollut aina tyytyväinen Lipposen tapaan keskittyä olennaiseen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja