Mainos

Acehin sissien aseiden luovutus edennyt hyvin

Helsingissä elokuussa solmitun rauhansopimuksen on määrä päättää yksi Aasian pisimpään jatkuneista konflikteista, joka on vaatinut noin 15 000 ihmisen hengen. Tänään alkanut aseistariisunta jatkuu joulukuun loppuun saakka.

Vapaa Aceh -liikkeen GAMin sissit alkoivat tänään luovuttaa aseitaan Helsingissä solmitun rauhansopimuksen mukaisesti. Aseidenriisuntaa Acehissa valvova prikaatikenraali Jaakko Oksanen arvioi aseiden luovutuksen alkaneen hyvin.

-Luovutus on edennyt suunnitelman mukaan. GAMin edustajat saapuivat aseineen sovittuun aikaan luovutuspaikkaan, ja Jakartasta Indonesian hallituksen ja parlamentin edustajat todistivat tapahtumia. Lehdistöä oli paikalla runsaasti, Oksanen kertoo.

-On myönteistä, että aseiden luovutus alkoi näkyvästi suurella aukiolla keskellä kaupunkia.

EU:n ja viiden Aasian maan operaatioon osallistuu sen täydessä vahvuudessa yhteensä noin 200 henkeä. Suomi on lähettänyt paikalle eniten tarkkailijoita, noin 30, joista osa poistuu kun aseiden luovutus joulukuussa saadaan päätökseen.

Eri osapuolet pitivät onnistunutta alkua myönteisenä merkkinä Acehin rauhankehityksen kannalta. Myös Oksanen yhtyi arvioon.

-Ainakin alun perusteella kaikki viittaa siihen, että operaatio voi jatkua onnistuneesti. Ilmapiiri on myönteinen ja jatko näyttää hyvältä myös siksi, että sekä hallitus ja armeija että GAM ovat operaatioon sitoutuneita, Oksanen arvioi.

Aseiden luovutuksen alkaessa vältyttiin välikohtauksilta. Sen sijaan viikonloppuna kaksi Indonesian hallituksen sotilasta haavoittui ammuskelussa välikohtauksessa, joka sai kansainvälisten tarkkailijoiden päällikön Pieter Feithin syyttämään GAM-liikkeen sissejä rauhansopimuksen rikkomisesta.

Luovutukseen satoja aseita

Torstain kuluessa tarkoitus oli luovuttaa noin 80 asetta. Sissit luovuttivat aluksi muun muassa Kalashnikov-rynnäkkökivääreitä, käsiaseita ja kranaatinheittimen. Oksasen mukaan osa luovutetuista aseista oli uudehkoja, osa vanhoja. Osa oli toimintakyvyttömiä, eikä niitä tulla ehkä hyväksymään aseina.

Aseiden luovutus jatkuu joulukuun loppuun saakka. Tavoitteena on, että aseita luovutetaan yhteensä noin 840.

Kansainvälisten tarkkailijoiden tehtävänä on aseriisunnan lisäksi valvoa Indonesian joukkojen vetäytymistä Acehista. Keskiviikkona maakunnasta lähti jo yli tuhat indonesialaista poliisia, ja myös vetäytyminen on määrä saada päätökseen vuoden loppuun mennessä.

Yhteensä Indonesian on tarkoitus vetää Acehista noin 6000 joukkojensa jäsentä. Sinne jää vuoden lopun jälkeen noin 14700 sotilasta ja 9100 poliisia.

-Valvomme joukkojen vetäytymistä käytössämme olevan vetäytymissuunnitelman mukaan. Joukkojen on määrä lähteä sataman kautta pataljoona kerrallaan laivalla, Oksanen kertoo.

Indonesian hallitus ja GAM allekirjoittivat elokuussa Helsingissä rauhansopimuksen presidentti Martti Ahtisaaren välityksellä käytyjen neuvottelujen päätteeksi. Sopimuksen on määrä päättää kolme vuosikymmentä jatkunut konflikti, joka on vaatinut noin 15000 ihmisen hengen. GAM luopui sopimuksen myötä Acehin itsenäistymistä koskevista vaatimuksistaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.