Aasian maat harmaantuvat, kun naiset eivät halua lapsia

Vaikea vauvapula uhkaa itäisen Aasian maiden talouskasvua. Esimerkiksi Singaporessa, Etelä-Koreassa ja Taiwanissa syntyvyysluvut ovat maailman alhaisimpia, ja entistä vähäisempi työikäisten joukko elättää jatkossa ikääntyvää väestöä.

Viidenkymmenen viime vuoden aikana Aasian taloudellista ja yhteiskunnallista nykyaikaistumista ovat säestäneet pudonneet syntyvyysluvut, Havaijilla toimiva East-West Centre -tutkimuslaitos sanoo raportissaan.

Kiinassa syntyy nykyään 1,6 lasta naista kohden. Vastaava luku on 1,2 Singaporessa, Etelä-Koreassa 1,1 ja Taiwanissa 1,03. Harmaantuvien maiden joukkoa johtaa Japani, jossa neljännes väestöstä on yli 65-vuotiaita.

Haasteeseen voitaisiin vastata avaamalla ovet maahanmuuttajille, mutta tähän Aasian maiden hallitukset eivät ole vaikuttaneet halukkailta.

Singaporessa viranomaiset ovat yrittäneet usuttaa yliopistosta valmistuneita kansakunnan toivoja lapsentekoon järjestämällä heille tapaamistilaisuuksia. Vauvabuumiin on yllytetty myös verohelpotuksin, mutta ilman merkittäviä tuloksia.

"Naiset äänestävät kohdullaan"

Ongelman ytimessä ovat tutkijoiden mukaan syvään juurtuneet asenteet sukupuolten rooleista. Aasialaiset miehet odottavat naisten yhä ottavan vastuun lasten- ja kodinhoidosta, kun taas kotiäidin rooli ei enää ole naisten toivelistan kärjessä.

Eteläkorealaisen tutkimuslaitoksen tutkijan Kim Hye Youngin mukaan naiset katsovat, että heillä on jo naimisiinmenossa liian paljon hävittävänä. Samaa sanoo japanilaisen yliopiston tutkija.

- Naiset äänestävät kohdullaan. He eivät tee lapsia, koska riskit ovat niin isot, ja jäykät käytännöt pakottavat heidät valitsemaan perheen ja uran välillä, tokiolaisen yliopiston Aasia-keskuksen johtaja Jeff Kingston kirjoittaa.

Aasian maissa tehdyt kyselyt osoittavat, että useimmat ihmiset ovat tietoisia vauvapulasta ja sen aiheuttamasta uhkasta. Tämä ei kuitenkaan saa ihmisiä ryntäämään lapsentekoon.

Taiwanissa viime kuussa tehdyssä kyselyssä 87 prosenttia lapsettomista haastatelluista piti alenevia syntyvyyslukuja vakavana ongelmana. Kaksi kolmasosaa pelkäsi, että seurauksena on yhteiskunta, joka ei kykene huolehtimaan vanhuksistaan.

Lähes kaksi kolmasosaa sanoi silti, ettei heillä ole mitään aikeita hankkia lapsia koko elämänsä aikana.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat