Mainos

Aasia autoistuu päästöistä välittämättä

Eurooppalaiset ponnistelut liikenteen päästöjen alentamiseksi uhkaavat vesittyä vähemmän kehittyneiden maiden rajuun autoistumiseen. Varsinkin Aasian väkirikkaissa valtioissa liikenteen saastepäästöt ovat Eurooppaa korkeammalla tasolla.

Hengityssuojasta on tullut osa thaimaalaisen poliisin virka-asua. Koko ajan vilkastuva liikenne on pakottanut monet katuvilinässä liikkuvat samaan ratkaisuun -tai välttämään ulkona liikkumista yleensä. Vaikka edistyksellinen Eurooppa säätää maailman tiukimpia päästönormeja, muun muassa Aasiassa autoilun kehitysmaita vielä olevat väkirikkaat valtiot kuormittavat raskaasti yhteistä ilmakehäämme.

Lyijyttömyys on harvinaista

Esimerkiksi lyijy on edelleen monissa maissa bensiinin lisäaineena. Suomessahan bensa on ollut lyijytöntä jo pitkään. Alle kolmensadan miljoonan asukkaan EU ei yksin pystykään kääntämään kehitystä, kun Kiinan ja Intian kaltaiset jättivaltiot siirtyvät kumipyörille. Fossiilisten polttoaineiden kasvava kokonaiskulutus nostaa myös päästöjä ja kiirehtii tarvetta kehittää yksityisautoille kokonaan vaihtoehtoisia energialähteitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.