Jussi Halla-aho valittiin eduskunnan puhemieheksi, äänestys jouduttiin uusimaan kertaalleen

Jussi Halla-Aho valittiin eduskunnan puhemieheksi 1:25
Jussi Halla-Aho valittiin eduskunnan puhemieheksi

Eduskunnan puhemieheksi on valittu perussuomalaisten Jussi Halla-aho.

Hän sai suljetussa lippuäänestyksessä 134 ääntä. Niin sanottuja protestiääniä annettiin kymmeniä. RKP:n Eva Biaudet sai yhdeksän ääntä ja perussuomalaisten Juho Eerola kahdeksan. Viisi edustajaa sai kukin yhden äänen. Tyhjää äänesti 28 ja neljä äänestyslippua hylättiin.

Vakiintuneen tavan mukaan puhemies valitaan hallituksen toiseksi suurimmasta puolueesta eli tällä kertaa perussuomalaisista.

Äänestys eduskunnan puhemiehestä jouduttiin uusimaan kertaalleen. Istuntoa johtanut varapuhemies Tarja Filatov (sd.) ilmoitti, että äänestyslippujen määrä ei täsmännyt äänestäneiden edustajien määrään. Hän varoitti, että liput saattavat helposti tarttua yhteen. 

Eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi on valittu kokoomuksen Paula Risikko. Perinteisesti ensimmäinen varapuhemies tulee suurimmasta puolueesta.

Risikko sai vaalissa 177 ääntä. Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo sai kaksi ääntä ja SDP:n Timo Harakka yhden äänen. Kaksi äänestyslippua oli tyhjiä.

Kokoomuksen Petteri Orpo toimi väliaikaisena puhemiehenä ennen valintaansa pääministeriksi. Myös tuolloin puhemiehistön vaalissa äänestys toisesta varapuhemiehestä jouduttiin uusimaan samasta syystä. Myöhemmin selvisi, että RKP:n Mikko Ollikainen ei ollutkaan tiputtanut lippua äänimaljaan.

Katso alta Jussi Halla-ahon puhe puhemiesvalinnan jälkeen.

Katso Jussi Halla-ahon puhe puhemiesvalinnan jälkeen 5:17

Lue myös:

    Uusimmat