Mainos

Aamulehden Kristiina Tolvanen on vuoden journalisti

Bonnierin Suuren journalistipalkinnon saajat julkistettiin tänä iltana MTV3:n suorassa lähetyksessä. Palkinnot jaettiin kolmessa sarjassa.

Vuoden Journalistiksi valittiin Aamulehden uutistoimittaja Kristiina Tolvanen.

Valinnassa painoi palkintoraadin mukaan se, että Kristiina Tolvasen tutkiva journalistinen työ tuotti viime vuonna kymmeniä Aamulehden pääjuttuja. Hän mm. paljasti, kuinka olemattomaan oppisopimuskoulutukseen on haettu väärin perustein kymmeniä miljoonia euroja, kuinka selluteollisuuden työpaikkojen siirtämistä ulkomaille on itse asiassa rahoitettu veronmaksajien rahoilla ja kuinka suuri osa puolueiden jäsenistä ei maksa jäsenmaksujaan.

Jutut muistuttavat, kuinka tärkeä rooli tutkivalla journalismilla on yhteiskunnan epäkohtien ja huonojen käytäntöjen paljastajana.

Vuoden jutuksi on valittu Suomen Kuvalehdessä julkaistu juttu "Minun kouluni on nyt heidän". Palkitun jutun ovat toteuttaneet toimittaja Leena Sharma, kuvaaja Kaisa Rautaheimo ja graafikko Riikka Haahti.

Sharma ja Rautaheimo vierailivat toimittajan entisessä koulussa, jota kansoittavat nyt maahanmuuttajaoppilaat. Perusteluissaan palkintoraati toteaa, että juttu on elävä ja peittelemätön reportaasi yhden koulun elämästä, mutta samalla se kertoo suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta sekä siitä, mistä maahanmuuttokeskustelun polttoaine syntyy.

Leena Sharman eläytyvä teksti ja Kaisa Rautaheimon erinomaiset kuvat sykkivät samaan tahtiin. Riikka Haahdin taitto yhdistää ne tyylikkääksi kokonaisuudeksi.

Vuoden journalistiseksi teoksi on valittu Yle Radio 1:n ohjelmasarja "Aristoteleen kantapää".

Sarjan ovat toteuttaneet toimittaja Pasi Heikura, tuottaja Pertti Ylikojola sekä toimittajat Anu Heikkinen ja Kaisa Pulakka.

Valintaa perustellaan mm. sillä, että Aristoteleen kantapää yhdistää hauskalla tavalla kulttuuria, historiaa, kielenhuoltoa ja kirjallisuutta. Se osoittaa arkikielestä huolimattomuuksia, mahtipontisuutta, tahatonta huumoria, väärinkäyttöä ja suoranaista taparikollisuutta.

Aristoteleen kantapää uudistaa kulttuurijournalismia. Sitä voisi kutsua journalismin ilmiselväksi innovaatioksi, ellei sellaisesta ilmauksesta joutuisi väistämättä ohjelman tarkkailulistalle. Se on sivistävä puheohjelma, joka muistuttaa, että sivistys oli alkujaan iloinen asia.

(MTV3)

Katso Vuoden journalisti -palkinnon jako:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katso Vuoden journalistinen teko -palkinnon jako:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katso Vuoden juttu -palkinnon jako:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.