8 muutosta, jotka rakkaus saa aikaan kehossasi

Mistä tietää olevansa rakastunut? Rakkaudelle ei ole tieteellistä määritelmää, mutta varmaa on kuitenkin se, että tunteiden syttyminen saa aikaan muutoksia kehossasi. Lue, miten kehosi toiminta muuttuu rakastumisen myötä.

Womenshealthmag.com -sivusto on listannut seuraavia fyysisiä muutoksia, jotka rakastuminen saa kehossamme aikaan. 

Aivojen toiminta muuttuu

Rakkaus ensisilmäyksellä ei ole pelkkä klisee: Journal of Sexual Medicine-lehdessä julkaistun selvityksen mukaan rakastuminen aktivoi noin 12 aluetta aivoissasi, ja tämä käy hetkessä, tarkemmin ottaen viidesosa sekunnissa.

Sydämesi toiminta hidastuu

Rakastuminen ei aivan pysäytä sydäntäsi, mutta se hidastaa kyllä sydämen toimintaasi. Rakastuminen tuottaa hormoneja kuten dopamiinia ja oksitosiinia. Näiden hormoneiden on tutkittu laskevan verenpainetta ja sydämen sykettä. Rakastuminen tekee siis oikeasti hyvää sydämellesi!

Unesi häiriintyy

Ainakin the Journal of Adolescent Health-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vastarakastuneet nukkuvat muita huonommin. Rakastuneet kertoivat tutkimuksessa nukkuneensa noin tunnin lyhemmät yöunet kuin normaalisti. 

Kipusi ja särkysi vähenevät

Yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston tutkimuksen mukaan rakkaus aktivoi aivoissa samoja välittäjäaineita kuin kipulääkkeet.

Sinusta tulee hajamielinen

Kun olet oikein lätkässä johonkin, aivosi vapauttavat oksitosiinia, jota kutsutaan välillä myös rakkaushormoniksi. Hormonin on todettu heikentävän muistia. 

Kaikki maistuu makeammalta

Yhdysvaltalaisten psykologien ammatillisen järjestön mukaan rakkaus muuttaa myös makuaistiamme. Tutkimuksessa oppilaat kirjoittavat ensin rakkaudesta, ja sitten söivät ja joivat erilaisia juomia ja ruokia. Huolimatta siitä, mitä he maistoivat, he totesivat kaiken ruuan ja juoman maistuvan tavallista makeammalta.

Äänesi muuttuu korkeammaksi

The Journal of Evolutionary Psychology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan äänenkorkeutemme muuttuu sen mukaan, mitä tunnemme keskustelukumppaniamme kohtaan. Kun naiset puhuvat sellaisille miehille, joita he pitävät kiinnostavia, he puhuvat usein huomaamattaan korkeammalla äänensävyllä.

Keskittymiskykysi heikkenee

Kun mietit vähän välistä mielitiettyäsi, saattaa olla hankalaa keskittyä kunnolla johonkin tiettyyn tehtävään. Asiaa on myös tutkittu: The Journal Motivation and Emotion -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan rakastuminen häiritsee keskittymiskykyä.  

Lue myös:

    Uusimmat