# 71 Lauri Mononen

Julkaistu 03.02.2009 09:48

Kiekkoleijona numero 71

Tämä mies halusi yksinkertaisesti olla maailman paras jääkiekkoilija.

Kun Pikkuleijonat romahtivat vuodenvaihteessa käydyissä MM-kisoissa, heräsivät kiekkopiirit vatvomaan rappeutuneen junnukiekkoilun tilaa. Juhani Tamminen löytää menneisyydestä miehen, jonka tekemisiin olisi jokaisen juniorikiekkoilijan hyvä tutustua.

- Lauri Mononen oli täysin aikaansa edellä. Siinä on esimerkki, mitä sen asenteen pitäisi olla. Mononen hankki huikean taituruutensa omaperäisesti harjoittelemalla luonnonjäillä. Jos mietitään, mitä meidän kiekosta tänä päivänä puuttuu, on Mononen aivan kärkiesimerkki, Tamminen lataa.

- Viime kädessä homma perustuu aina siihen pelaajan omaan hinkuun ja luovuuteen ja haluun tulla läpi. Monosesta sopisi jokaisen lahjakkaan juniorin ottaa tänä päivänä mallia.

Ensimmäisiä ammattilaisia Amerikassa

Joensuun Kiekko-Poikien kasvatti oli ensimmäisiä suomalaisammattilaisia Pohjois-Amerikan jäillä. Hän pelasi kaksi kautta WHA-liigaa Phoenix Roadrunners -joukkueessa. Toisella kaudella Mononen sai ketjukavereikseen Seppo Revon ja Tammisen. Suomalaisketjua kutsuttiin nimellä Lappline.

- Lauri oli aivan loistava pelaaja. Muistikuvat hänestä ovat äärimmäisen myönteiset. Hän on syvähenkinen hieno ihminen, Tamminen julistaa.

- Mulla oli kunnia pelata Laurin kanssa samaan aikaan maajoukkueessa ja Phoenix Roadrunnersissa sattui yhteinen vuosi. Sen jälkeenkin olemme pitäneet yhteyttä, vaikka hän onkin vetäytynyt julkisuudesta, eikä hän kiekkoilussakaan ole enää juuri mukana, Tamminen kertoo.

Hattutempulla sisään joukkueeseen

Mononen pelasi ensimmäisen aikuisten sarjan ottelunsa jo 15-vuotiaana Joensuun Kiekko-Karhuissa. Nuoruus ei paljon menoa haitannut, kun poika painoi heti ensimmäisessä pelissä hattutempun. Siitä tulikin Monoselle varsinainen tavaramerkki, sillä ensimmäisellä maajoukkuekomennuksella vuonna 1968 hän upotti lätyn Puolan verkkoihin niin ikään kolmesti.

Myöhemmin ensimmäisessä ottelussa WHA-liigassa puhalsi tuttu puhuri. Suomalaistulokas oli latonut kiekon sisään kolmesti jo ensimmäisen erän aikana. Kun hän palasi Amerikan-matkaltaan Suomeen HIFK:n riveihin, hän tuplasi tehonsa: kuusi maalia ensimmäisessä ottelussa.

Vankkumaton tahto olla maailman paras

Mononen on myöntänyt, ettei liiga- tai pääsarjapelit häntä suuremmin sytyttäneet. Hän eli MM-kisoja varten, sillä hän halusi olla maailman paras kiekkoilija. Tavoitettaan varten hän piiskasi itseään kovalla työllä ja harjoitteli huikeita määriä yksinään. Mononen edusti Suomea kuudesti MM-kisoissa ja kerran olympialaisissa.

Prahan kisoissa 1972 Mononen iski tehot 9+6=15, joka säilyi Suomen MM-kisaennätyksenä aina vuoteen 1999, jolloin Saku Koivu tehoili 4+12=16 pistettä (on syytä huomioida, että Monosen aikana jaettiin vain yksi syöttöpiste maalia kohden).

Kisoissa Monosen erikoisuutena olivat vanhanaikaiset, joita hän oli suunnitellut jo etukäteen: kovalla vauhdilla maalin taakse, kolme pyörähdystä ympäri ja veskari ja pakit olivat ulkona.

Samana vuonna Sapporon olympialaisissa hän oli kisojen toiseksi paras maalintekijä Neuvostoliiton Valeri Harlamovin jälkeen.

Monosen ura päättyi Sveitsissä Grindewaldin joukkueessa tylysti loukkaantumiseen. Suomalainen sai mailaniskun silmäänsä ja silmä repesi paikaltaan. Lääkärit tuomitsivat hänet peli- ja harjoittelukieltoon. Nykyään Mononen toimii ravintoloitsijana Joensuussa.

Lauri Mononen
Syntynyt: 22. maaliskuuta 1950, Joensuu
Hyökkääjä
Lahden Reipas 1967–69
Jokerit 1969–71, 1972-73
Karhu-Kissat 1971-72
TPS 1974-75
HIFK 1977-78
Kiekkoreipas 1982-83

1 SM, 1 hopea

Phoenix Roadrunners (WHA) 1975–77
HC Bern Sveitsi 1978–81, 1 Sveitsin mestaruus

6 MM- ja 1 olympiakisat
145 maaottelua

Teksti: Leena Lepistö / MTV3

Suomen Jääkiekkoliitto ja MTV3 etsivät yhdessä kaikkien aikojen Leijonaa. MTV3 esittelee vajaan kolmen kuukauden aikana kaikkiaan 80 Leijonaa. Pelaajalistan kokoamisen valintakriteerinä on käytetty kyseisen pelaajan yleisiä edesottamuksia kotimaan ja ulkomaan kiekkokentillä, värikkyyttä ja persoonallisuutta unohtamatta.

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Jääkiekko