7.5.2003 Itämainen kaalisalaatti ja varhaiskaali-siskonmakkarakeitto

300-400 g varhaiskaalia
vettä
2 rkl rypsiöljyä
1 viipale tuoretta inkivääriä
1 rkl sokeria
1/2 -1 mietoa chilipalkoa
1-2 rkl soijakastiketta
1-2 rkl viinietikka tai limen mehua
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
2 kevätsipulia

1. Leikkaa kaali viipaleiksi ja edelleen paloiksi. Kaada ne kiehuvaan runsaaseen veteen ja keitä pari minuuttia. Kaada vesi pois ja jäähdytä kylmässä vedessä. Valuta hyvin ja nosta tarjoilukulhoon.
2. Poista chilistä siemenet ja vaalea osa sekä kanta ja leikkaa se suikaleiksi. Jos et pidä chilistä voit jättää sen pois. Silppua inkivääri.
3. Kuumenna öljy pannulla tai vokissa ja lisää joukkoon inkivääri ja chili, kuullota hetki. Lisää sokeri, soijakastike ja lopuksi viinietikka tai limen mehu. Anna kiehahtaa ja kaada kuumana salaatin päälle. Sekoita.
4. Leikkaa kevätsipuli vinottain viipaleiksi ja lisää sekaan.
5. Pyyhkäise pannu tai pesaise se ja paahda seesaminsiemenet siinä. Kaada paahtuneet siemenet salaatin joukkoon. Voit tarjota salaatin heti tai antaa sen maustua hetken aikaa.

Vihje: Voit käyttä kaalin myös sellaisenaan raastettuna. Hetken kypsennetty kaali sopii niille, joiden vatsa ei pidä raa'asta kaalista.

Varhaiskaali-siskonmakkarakeitto

1 varhaiskaali
1 sipuli
1 rkl öljyä
3-4 porkkanaa
n.1,2 l kasvislientä (fondista tai kuutiosta)
300-400 g siskonmakkaroita
suolaa, pippuria
2-3 rkl tuoretta silputtua tai 1-2 tl kuivattua oreganoa tai meiramia
4-5 kevätsipulia
( 1/2 paprika ja/ tai mieto chili)

1. Huuhdo kaali ja leikkaa se viipaleiksi ja edelleen paloiksi. Silppua sipuli ja ja leikkaa kuoritut porkkanat penneiksi.
2. Kuullota porkkanapennejä ja sipulia hetki kasarissa. Lisää kaali ja hetken kuluttua kasvisliemi. Anna kiehua hiljalleen 10-15 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Mausta kuivilla yrteillä ja pippurilla.
3. Leikkaa siskonmakkarat paloiksi ja lisää keittoon. Siskonmakkarat ovat raakamakkaroita, joten ne vaativat 5-8 minuuttia kypsyäkseen.
4. Suikaloi puhdistettu paprika ja/tai chili ja kevätsipulit ja lisää ne sekä tuoreet yrtit keiton joukkoon kypsymisen loppuvaiheessa. Tarkista maku. Tarjoa keiton lisäkkeeksi ruisleipää.

Vihje: Jos haluat keitosta ruokaisamman lisää joukkoon 3-4 perunaa kuutioina, munanuudeleita tai muuta makaronia tms. Kun vähennät liemen määrän n. 3 dl:aan saat kaali-siskonmakkarapataa.


Lue myös:

    Uusimmat