# 64 Hannu Kamppuri

Kiekkoleijona numero 64

1980-luvun paras maalivahti treenaili Wayne Gretzkyn kanssa.

Neljä kertaa SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi valittu Hannu Kamppuri tunnetaan kovasta työmoraalistaan. Hän vaati paljon itseltään, kuten myös joukkuetovereiltaan. Usein vapaa-aikakin kului tolppien välissä.

- Hannu haali jonkun kaverin ammuskelemaan ja hän otti koppia. Hänellä oli armoton tahto ja todella kova halu tehdä sitä hommaa, Lasse Oksanen kertoo.

Kamppuri on erityisen kuuluisa vaistoharjoituksistaan. Hänelle piti lämätä ihan lähietäisyydeltä kiekkoja, joita hän torjui aavistuksenomaisesti. Vaikkei kesäharjoitukset aina veskaria niin kiinnostaneetkaan, kiri hän helposti muun joukkueen kiinni kauden alkaessa.

- Kamppuri oli kova puhumaan ja hyvä huumorimies. Hän piti kopissa henkistä fiilinkiä yllä. Hän haastoi pelaajia aina kisaan: ”Jos saat kolme kaappia, niin…” Kova huulenheittäjä, Oksanen naurahtaa.

Kamppuri tajusi tilaisuutensa tulleen

WHA:n Edmonton Oilers päätyi ottelukiertueellaan 1978 Suomeen ja täysin sekaisin olevan Jokerit-joukkueen veskari tajusi tilaisuutensa tulleen. Kamppuri sai keploteltua itsensä jäälle ammattilaisten kanssa. Hän kannusti amerikkalaispelaajia näyttämään parastaan ja nappaili tyytyväisenä kiekkoja kiinni. Kamppuri teki valmentajaan vaikutuksen ja solmi sopimuksen seuran kanssa.

Pohjois-Amerikassa suhtauduttiin tuohon aikaan epäilevästi eurooppalaisiin pelaajiin ja erityisesti maalivahteihin. Kamppuria se ei paljon haitannut. Hän lähti ennakkoluulottomasti matkaan.

Edmontonissa häntä odottivat kovat joukkuetoverit, sillä Edmontonin riveissä pelasivat muun muassa Wayne Gretzky, Dave Semenko, Kevin Lowe ja Bengt-Åke Gustafsson.

Suomalaisveskari vietti hallilla usein aikaa kahdestaan Gretzkyn kanssa. Kanadalaistähti treenasi läpiajoja ja Kamppuri otti kiekot kiinni.

Neljästi liigan paras veskari

Kamppuri palasi Suomeen 1980 Tapparan riveihin. Koko 1970-luvun Tapparaa valmentaneen Kalevi Nummisen kädenjälki kantoi edelleen hedelmää ja joukkue erottui ammattimaisuudellaan selvästi muista. Kamppuri torjui Tapparan maalinsuulla neljä kautta, joista saldona kaksi mestaruutta. Helsinkiläinen valittiin kolmesti liigan parhaaksi maalivahdiksi.

Onnistuneiden Tampereen-vuosien jälkeen Kamppuri päätti lähteä uudelleen Pohjois-Amerikkaan. Hän pelasi lopulta New Jersey Devilsissä 13 ottelua. Paljon pelaamaan tottuneelle suomalaisvahdille penkillä istuminen oli turhauttavaa. Kamppuri halusi takaisin kotimaahansa.

SM-liigassa Kamppuri pelasi vielä SaiPassa, Kärpissä ja Kookoossa. Kärppien hopeakaudella 1987 Kamppuri valittiin jälleen parhaaksi maalivahdiksi.

Suomi-kiekon kitkerimpiä muistoja

Kamppurin Leijona-uralta mieliin on syöpynyt kitkerä muisto. Maalivahti sai parhaalta paikalta todistaa ruotsalaisen Anders ”Masken” Carlssonin viime minuutin puhuria MM-kisoissa 1986.

Suomi johti 4–2, kunnes ajassa 59.20 Carlsson oli upottanut kavennuksen Kamppurin selän taakse. Yhdeksän sekuntia myöhemmin Carlssonin rannelaukaus osuu ylänurkkaan.

Se oli surullinen hetki, jota pelaajat eivät suostuneet ottelun jälkeen kommentoimaan. Valmentaja Rauno Korpi itki suorassa televisiolähetyksessä.

Kaikkiaan Kamppuri pelasi viidet MM-kisat ja maajoukkueessa yhteensä 106 kertaa.

Hannu Kamppuri
Syntynyt: 1. heinäkuuta 1957, Helsinki
Maalivahti
HJK/K-Kissat 1973-74
Jokerit 1975–79
Tappara 1980–84
SaiPa 1985-86
Kärpät 1986–88
KooKoo 1988–90
SM-liiga + play offs: 549. 0+2=2. 14
2 SM ja 2 hopeaa
SM-liigan All Stars 1978, 1979, 1981, 1983, 1984 ja 1987

Lynces Academicin patsas 6 kertaa
New Jersey Devils 1984-85
NHL + play off: 13. 0+1=1. 2

5 MM-kisat
106A-, 8 B-, 29 N- ja 4 P-mo

Teksti: Leena Lepistö / MTV3

Suomen Jääkiekkoliitto ja MTV3 etsivät yhdessä Kaikkien aikojen Leijonaa. MTV3 esittelee vajaan kolmen kuukauden aikana kaikkiaan 80 Leijonaa. Pelaajalistan kokoamisen valintakriteerinä on käytetty kyseisen pelaajan yleisiä edesottamuksia kotimaan ja ulkomaan kiekkokentillä, värikkyyttä ja persoonallisuutta unohtamatta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat