5.10. Marmorikakku ja toscakakku

Marmorikakku

  • 250 g voita
  • 1,25 dl sokeria
  • 4 kananmunaa
  • 1,25 dl sokeria
  • 1-2 tl leivinjauhetta
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl kermamaitoa
  • 2-3 rkl kaakaojauhetta
  • 1-2 tl vaniljasokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä pienin erin munavaahto voivaahtoon voimakkaasti vatkaten. Lisää seokseen vuorotellen vehnäjauhoja seuloen sekä kermamaitoa.

Jaa taikina kahteen osaan siten että yksi kolmasosa maustetaan kaakaojauheella ja isompi kaksi kolmasosaa vaniljasokerilla. Voitele ja jauhota iso kakkuvuoka ja lusikoi pohjalle vaaleaa taikinaa. Lusikoi päälle suklaataikinaa ja jälleen vaaleaa taikinaa. Toista jos taikinaa on vielä jäljellä. Pistele taikina kerroksien läpi haarukalla ja tasoita pinta lusikalla. Paista kakkua 200-225 asteisessa uunissa n. 1 tunti. Jos pinta alkaa liikaa tummua, peitä se foliolla.

Resepti kirjasta Maija keittää kotona, Gummerus 1960

Toscakakku

Valmista taikina kuten edellä, mutta jätä kaakaojauhe kokonaan pois.

  • Kuorrutus:
  • 150 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 150 g mantelilastuja
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 3 rkl maitoa

Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Kaada kuumana puolikypsän kakun päälle. Paista kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Teresa Välimäki /Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat