28.3.2002 Aurinkopasha

250 g maitorahkaa
1 1/4 - 1 ½ dl sokeria
2 keltuaista
2 valkuaista
1 ½ tl vaniljasokeria
vähän sitruunan raastettua kuorta
2-3 rkl sitruunamehua
1 dl kuohukermaa
1 ½ - 2 liivatelehteä

pohjalle:

noin 50g manteleita karkeana rouheena

pinnalle:

1 dl appelsiini-, lakka- tai tyrnimehua
1 ½ liivatelehteä

1. Laita liivatelehdet turpoamaan kylmään veteen.
2. Ripottele mantelirouhe tarjoiluvadin pohjalle ( esim matalat Aaltomaljat sopivat hyvin).
3. Vatkaa keltuaiset ja 1 dl sokeria vaahdoksi. Lisää se rahkan joukkoon hyvin sekoittaen. Mausta vaniljasokerilla ja sitruunan kuorella.
4. Kuumenna tilkka sitruunamehua ja vedestä puristetut liivatelehdet niin että lehdet sulavat. Älä keitä. Anna jäähtyä sen aikaa kun vatkaat vaahdot. Jos liivate ehtii hyytymään, kuumenna uudelleen juoksevaksi.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää ½ dl sokeria (puolet ohjeen kokonaissokerimäärästä) vähitellen vaahdon joukkoon ja vatkaa kiiltäväksi kovaksi vaahdoksi. Sekoita kummatkin vaahdot varovasti rahkanseoksen joukkoon.
6. Lisää liivate ohuena nauhana rahkaseoksen joukkoon samalla sekoittaen.
7. Kaada seos varovasti mantelirouheen päälle ja nosta vati hyytymään kylmään 1-2 tunniksi ennen keltaisen kerroksen lisäämistä.
8. Laita liivatelehdet turpoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi.
9. Kuumenna mehu (vastapuristettu appelsiinimehu kannattaa siivilöidä) ja kädessä puristetut liivatelehdet niin että liivate sulaa. Anna jäähtyä hetki.
10. Lusikoi varovasti (jos kaadat seoksen vauhdilla, niin se "porautuu" helposti rahkamassan sisään) hyytyneen rahkakerroksen päälle. Kallista vatia samalla niin, että keltainen kerros peittää rahkakerroksen. Anna hyytyä kylmässä.

VIHJE: Jos haluat valmistaa normaalin pashan, jätä liivate pois ja kaada massa sideharsolla vuorattuun muottiin ja anna valua yön yli kylmässä. Voit sekoitta mantelirouheen pashan joukkoon. Jätä keltainen kerros tekemättä ja tarjoa pasha esim. marjojen tai hedelmäpalojen kanssa.

HAUSKAA PÄÄSIÄISTÄ!

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat