23.5.2002 Marinoitua vihreää parsaa ja grillattua kuhaa

800 g tuoretta vihreää parsaa
600 g tuoretta kuhaa(nahallinen, suomustettu), lohta, siikaa tai ahventa fileinä
1 punasipuli
0,5 dl oliiviöljyä
1/4 dl valkoviinietikkaa
30 g savustettua kirjolohen mätiä
1 pieni nippu ruohosipulia
sokeria
suolaa
mustapippuria myllystä

1. Kuori parsat; pidä nupusta kiinni ja vedä kuorimaveitsellä pitkin vedoin loppuun asti. Katkaise parsa tyvestään 2-3 cm. Nosta parsat kiehuvaan suolalla ja sokerilla maustettuun veteen ja keitä 6 minuuttia. Jäähdytä nopeasti kylmässä vedessä (jossa on jääpaloja). Nosta pois ja kuivaa.
2. Kuori ja hienonna punasipuli. Kuumenna öljy ja kuullota sipulia hetki. Lisää etikka ja kiehauta. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Jäähdytä ja lisää joukkoon mäti ja hienonnettu ruohosipuli.
3. Kaada kastike parsojen päälle ja kääntele niin että se levittyy tasaisesti.
4. Poista halutessasi kuhafileistä keskiruotorivi veitsen viilloilla. Kuumenna urapannu tai parila tai vaihtoehtoisesti paksupohjainen paistinpannu. Sipaise kuhafileet tilkalla öljyä ja pariloi nahkapuolelta pienen painon alla ( paino estää kalaa kipristymästä) rapeaksi ja kauniin väriseksi. Kalaa ei välttämättä tarvitse kypsentää lainkaan toiselta puolelta, pysyy mehukkaana näinkin. Mausta fileet suolalla.
5. Nosta parsat lautasille ja tasaa kastike päälle. Nosta vastagrillattu kalafilee päälle ja tarjoa heti.

Lämmin kirsikkatartalletti ja valkosuklaakreemi


200 g murotaikinaa
300 g tuoreita kirsikoita
1 tl maizenaa
0,3 dl sokeria
1 cl kirsikkaviinaa tai -likööriä
120 g valkosuklaata
0,75 dl kuohukermaa

1. Jälkiruoka kannattaa esivalmistaa jo edellisenä päivänä.
2. Voitele tartallettivuoat tai isompi torttuvuoka.
3. Poista kirsikoista kivet. Kiehauta ne kasarissa sokeriin sekoitetutn maizenan kanssa ja lisää kirsikkaviina. Keitä noin 10 minuuttia, että neste haihtuu hieman. Anna jäähtyä.
4. Painele murotaikina tasaiseksi noin puolen cm:n kerrokseksi vuokiin. Tasaa reunat ja täytä kirsikkamassalla. Paista uunissa 200 asteessa noin 12 minuuttia. Nosta tartalletit lämpiminä pois vuoistaan.
5. Kiehauta kerma ja sekoita valkosuklaa joukkoon. Kaada sopivaan astiaan ja jäähdytä jääkaapissa kunnes seos on jämäkkää.
6. Ota jäähtyneestä kreemistä kuumaan veteen kastetulla lusikalla kaunis "muna" kunkin kuuman tartalletin päälle. Tartalletit voit kuumentaa uudelleen mikrossa tai uunissa.

- Toim. Kati Nappa. Vieraana keittömestari Sami Hiltunen Ravintola Lasipalatsista

Lue myös:

    Uusimmat