20.5.2002 Raparperikakku ja -hilloke
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja (tai 1 dl vehnäjauhoja ja 1/2 dl kaakaojauhetta)
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
margariinia
korppujauhoja
1. Voitele pyöreä tasapohjainen kakkuvuoka margariinilla. Kaada vuokaan korppujauhoja ja pyörittele jauhoja vuoassa tiskialtaan päällä niin, että jauhot tarttuvat myös vuoan reunoille.
2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
3. Sekoita kulhossa vehnä-, kaakao- ja perunajauhot sekä leivinjauhe.
4. Riko kananmunat toiseen kulhoon. Lisää sokeri. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. (Testaa valmis vaahto: Nosta vatkain ylös ja pyöräytä taikinan päälle kahdeksikko vatkaimesta valuvalla taikinalla. Jos kahdeksikkokuvio pysyy taikinan päällä hetken aikaa, on vaahto valmis.)
5. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi puuhaarukalla tai nuolijalla. Sekoita varovasti ja vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Liika sekoittaminen vähentää kuohkeutta.
6. Kaada taikina välittömästi voideltuun vuokaan.
7. Paista 200 asteisen uunin alaosassa uuniritilän päällä noin 30 minuuttia. (Kakun kypsyyttä voi kokeilla coctailtikulla. Työnnä tikku kakun keskikohtaan. Jos tikkuun tarttuu raakaa taikinaa, jatka kypsennystä)
8. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa vuoassa. Kumoa tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä loppuun.
Raparperikakku
1 (4 munan) sokerikakkupohja
2 dl raparperihilloketta tai mansikkahilloa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk rahkaa
sokeria
1-2 dl sitruunasoodaa
4 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk rahkaa
n. 1 dl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria
1 l raparperia
n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä
4 dl mansikkamehua (reilusti laimennettuna)
3 dl sokeria
1. Valmista sokerikakku perusohjeen mukaisesti. Korvaa osa jauhoista kaakaojauheella.
2. Valmista raparperipinta hyvissä ajoin jo edellisenä päivänä. Kuori raparperit ohuelti. Leikkaa varret noin 3 cm pituisiksi paloiksi. Kuori inkivääri ja leikkaa ohuiksi lastuiksi. Kiehauta mansikkamehu, inkiväärit ja sokeri kattilassa. Lisää lämpimään nesteeseen raparperinpalat ja anna liemen jäähtyä raparperien kanssa huoneenlämmössä yön yli. Raparperinpalat kypsyvät ja maustuvat samalla.
3. Valmista täyte. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka, kermavaahto ja raparperihilloke varovasti sekoittaen, jotta vaahto ei laskeudu. Mausta sokerilla. Leikkaa jäähtynyt sokerikakku kolmeen osaan. Kostuta kerrokset sitruunasoodalla ja täytä raparperi-kermarahkalla. Kostuta päällimmäisin kerros hieman muita kerroksia runsaammin. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa mieluiten yön yli.
4. Valmista kuorrute. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka, kermavaahto ja sokerit varovasti sekoittaen, jotta vaahto ei laskeudu. Levitä kermarahka täytetyn kakun reunoille lusikalla reippaasti levitellen. Leivitä täytettä ohut kerros myös kakun päälle. Koristele kakun pinta raparperin paloilla.
Raparperihilloke
1,5 l raparperinpaloja
n. 1 dl vettä
2 kanelitankoa
n. 0,5 kg hillosokeria
Keitä raparperinpaloja ja kanelitankoa vedessä. Lisää hillosokeri vähitellen. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Purkita hilloke kuumana pestyihin, kuumiin säilykepurkkeihin ja sulje huolellisesti keitetyillä metallikansilla. Nosta jäähtyneet purkit viileään.
Uusimmat
-
15:14
Ott Tänakin ympärillä muhii rallifiasko
-
15:10
Kanye Westiä epäillään pahoinpitelystä
-
15:09
Juuri nyt: Henkilö uhkaa räjäyttää itsensä Iranin Pariisin-suurlähetystöllä
-
14:57
Suomalainen everstiluutnantti: Tämä on Israelin "kirurgisen" iskun viesti
-
14:48
Kuutti pyrki sinnikkäästi kohti merta Helsingissä – katso Harrin kuvaama video
-
14:42
MTV testasi: Suomessa keksittiin ennennäkemätön sushi – "Aiomme myydä tätä Japaniin"
-
14:38
Ensin vatsa tyhjäksi, sitten renkaat – MM-rallin suomalaiskuskilla painajaisreissu
-
14:36
Auto törmäsi pyöräilijään ja pakeni – poliisi pyytää autoilijaa ilmoittautumaan
-
14:27
HIFK:lle kova menetys – Suomen mestari siirtyy ulkomaille
-
14:24
Rantaradalla henkilövahinko – junaliikenne pysähtynyt Helsingin ja Turun välillä
-
14:08
Venäjä tehnyt suuren ilmahyökkäyksen – Ukraina kertoo ampuneensa alas pommikoneen
-
14:07
Sebastien Ogierilta mystinen heitto kuumasta puheenaiheesta
-
14:02
Hallituslähteet STT:lle: Suomessa tullaan irtisanomaan tuhansia virkamiehiä
-
14:00
Tapakouluttajan mukaan "ole oma itsesi" ei ole aina hyvä neuvo
-
13:59
Urheilupomon ero ei ratkaise HIFK:n ongelmia – Petteri Sihvoselta painava huomautus: "Toinen pää palaa vielä"
-
13:50
Konkarituottaja puhui törkeästi Sydney Sweeneystä – näyttelijä vastaa: "Häpeällistä"
-
13:46
Poliisi nappasi rikollisorganisaation jäseniä – epäillään lukuisista perämoottorivarkauksista
-
13:24
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sai lakkolakimietintönsä valmiiksi
-
13:23
Yleisurheilun mitalisuosikin kausi ohi - ammentaa uskoa Kobe Bryantin sanoista
-
13:12
Mies poltti humalassa olleen uhrinsa elävältä etanolilla – tuomittiin elinkautiseen
-
Lataa lisää