20.4. Merellinen äyriäispata ja hyvä leipä

Merellinen äyriäispata

  • 1 sipuli
  • 1 punainen paprika
  • 1 keltainen paprika
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • ripaus sahramia
  • nippu tuoretta persiljaa
  • 3-5 dl kalalientä
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 8 perunaa
  • 2 dl katkarapuja
  • 2 dl säilykesimpukoita

Kuori sipuli, halkaise paprikat ja poista siemenet. Leikkaa sipuli ja paprika kuutioiksi. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipuli- ja paprikakuutiot siinä. Lisää silputut valkosipulin kynnet, sahrami, persilja, kalaliemi, tomaattipyree ja pilkotut perunat. Peitä kannella ja kypsennä miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Lisää lopuksi katkaravut ja simpukat ja anna kuumentua nopeasti. Tarjoile itse tehdyn tuoreen leivän kanssa.

Hyvä leipä

Ohjeesta tulee kaksi isoa tai neljä pienempää leipää.

  • 3 dl kädenlämpöistä vettä
  • 0,5 pala tuorehiivaa
  • 2 tl hienoa merisuolaa
  • 3 rkl hyvää oliiviöljyä
  • n.8-10 dl vehnäjauhoja
  • pinnalle rakeista merisuolaa ja oliiviöljyä

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon oliiviöljy ja jauhot pikkuhiljaa taikinaa koko ajan vaivaten. Vaivaa noin 5-10 min kunnes taikina irtoilee kulhon reunoista. Laita taikina yöksi jääkaappiin. Taikina voi olla kylmässä vaikka vuorokauden, leivän maku paranee mitä kauemmin taikina saa levätä. Ota taikina jääkaapista ja vaivaa sitä hetki. Leivo kaksi tai neljä leipää. Nosta leivät leivinpaperin päälle liinan alle ja anna kohota lämpimässä noin tunnin ajan. Tee veitsellä kuvio leivän pintaan ja nosta leivät 250 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Voitele leipää oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle suolaa. Paista vielä noin 10-15 minuuttia. Saat rapean pinnan jos uunissa on pohjalla hieman vettä. Leipä on kypsä kun sen pohja kumisee koputtaessa ja se tuntuu kevyeltä.

Reseptit: Alex Nurmi

Lue myös:

    Uusimmat